Candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Valeriu Munteanu, a susținut o conferință de presă cu privire la finanțele publice locale al Chișinăului, informează Provincial.
„Suntem în plină campanie electorală și am considerat că prima conferință de presă pe programul meu electoral trebuie să-l dedic anume finanțelor publice locale. Vreau să fac o evaluare telegrafică a structurii finanțelor publice din Chișinău. Calculele demonstrează că Chișinăul încasează anual, cel puțin pentru 2017 datele arată așa, 10 miliarde de lei. În Chișinău se câștigă 10 miliarde de lei, dar bugetul Chișinăului pentru 2018 este 4 miliarde de lei, 6 miliarde le ia Guvernul pentru necesități proprii. Tabloul clar este ilustrat în articolul 5 al Legii privind finanțele publice locale, unde este foarte clar că la Chișinău cea mai importantă sursă de formare a bugetului este impozitul pe venit al persoanelor fizice, de unde rămân, din păcate, doar 50 la sută din acest impozit formator de buget, în rest toate sursele sunt luate la Guvern. În același articol și în același timp, fără absolut nici o jenă, vedem cum este format bugetul UTA Găgăuzia, unde impozitul pe venit al persoanelor juridice, care este cel mai consistent impozit, rămâne în proporții de 100 % la Comrat, impozitul pe venit al persoanelor fizice, rămâne în proporții de 100 de % la Comrat. TVA-ul, iarăși, o sursă foarte importantă, și accizele, la fel rămân în proporții de sută la sută la Comrat”, a precizat acesta.
Candidatul PL a mai comunicat și despre un proiect de lege cu privire la legea finanțelor publice.
„Chișinăul este unica capitală din Europa care are la dezvoltare, datorită paradigmei pe care a impus-o toate guvernele și ultima tăiere masivă din bugetul Chișinăului a fost atunci când noi liberalii eram în opoziție în 2013, doar 3 % din cele 4 miliarde care există în bugetul municipiului Chișinău. Pentru că, în această campanie electorală am demonstrat că eu nu doar vorbesc, ci și acționez, am elaborat un proiect de lege, de amendare a legii finanțelor publice locale. L-am făcut împreună cu colegii mei din fracțiunea PL. Acest proiect este semnat și ajunge astăzi în Cancelaria Parlamentului, prin care noi solicităm ca paradigma de calculare a bugetului Chișinău să fie similar cu cel din Găgăuzia. Impozitul pe venit al persoanelor fizice, impozitul pe venit al persoanelor juridice, TVA și accize, în proporții de sută la sută să rămână la Chișinău, ceea ce va permite pentru anul viitor, dar și pentru un termen mediu și lung, să avem dezvoltare în Chișinău”, a declarat el.
Munteanu a comunicat și despre un referendum. „În caz contrar, spun acest lucru cu toată responsabilitatea, Chișinăul va degrada tot mai mult, iar politicul din Republica Moldova va putea să intervină tot mai mult în gestionarea surselor, care sunt sustrase din buzunarele chișinăuienilor. În situația în care Parlamentul nu va catadicsi să se subordoneze interesului cetățenilor RM, îmi rezerv dreptul în calitatea mea de viitor primar ales al Chișinăului, să convocăm un referendum pentru a tranșa această problemă”, a conchis acesta.
Mihaela Conovali