O delegaţie a Consiliului raional Hânceşti a întreprins recent o vizită la Cluj (România). În cadrul acesteia, administraţiile celor două unităţi teritoriale au convenit să accelereze procesul de colaborare pe diferite dimensiuni şi să facă schimb de bune practici în domeniul proiectelor cu finanţare europeană, transmite Moldpres.
„Organizată în contextul aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România și cu prilejul a trei ani de înfrățire, vizita reprezentanților raionului Hâncești ne-a bucurat și ne-a reconfirmat faptul că, alături de numeroasele aspecte pe care le avem în comun, se impune să strângem și mai mult legăturile. Profit de acest prilej pentru a îi asigura, o dată în plus, pe frații moldoveni, de întreaga noastră deschidere și de sprijinul nostru total pentru a pune în aplicare cele mai fezabile inițiative menite să ne apropie și să aducă beneficii ambelor părți”, a declarat președintele Consiliului județean Cluj, Alin Tișe, citat de presa cliujeană.
La rândul său, Ghenadie Buza, preşedintele raionului Hânceşti, şi-a exprimat dorința de a coopera pentru întărirea relațiilor bilaterale economice, sociale, culturale, educaționale, sportive și de tineret, în special în ceea ce privește schimbul de experiență în sectorul atragerii investiţiilor, facilitarea dezvoltării economice și a schimbului de investitori, implementarea de proiecte și programe în domeniul educației și al culturii etc.
În cadrul vizitei, membrii delegației de la Hânceşti au avut întâlniri cu reprezentanții departamentelor din Consiliul județean. De asemenea, aceste întâlniri s-au desfășurat și la Inspectoratul Școlar județean Cluj, la Colegiul Tehnic „Napoca” și la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, toate încheiate cu propuneri de colaborare și chiar cu stabilirea unui calendar concret al activităților.
Delegația moldoveană s-a întâlnit și cu reprezentanți ai unor structuri care activează în domeniul agricol și alimentar, respectiv Asociația Produs de Cluj, AgroTransilvania Cluster, Centrul Agro Transilvania și Direcția Agricolă. Dintre posibilele cooperări identificate cu acest prilej, s-a conturat ideea unor târguri organizate în comun de Asociațiile “Produs de Cluj” și “Produs de Hâncești”.
În același timp, printre inițiativele de colaborare bilaterală s-au numărat cele propuse de conducerea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, sub forma unor schimburi de ansambluri și formații artistice, precum şi intenţiile de colaborare ale Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, cea ale cărei activități în Republica Moldova au început încă din anul 1990.