Comisia mediu și dezvoltare regională a organizat audieri cu privire la problema funcționării și extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean și asigurarea securității ecologice a râului Nistru în context transfrontalier.
Victor Gălușcă, șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că, în rezultatul amenajărilor hidroenergetice pe fluviul Nistru, respectiv construcția Centralei Hidroelectrice Dubăsari și a Complexului Hidroenergetic Nistrean, starea ecologică a râului Nistru, în ultimele decenii, s-a înrăutățit considerabil. Potrivit lui, s-a micșorat debitul apei, s-a modificat regimul hidrochimic și hidrobiologic și s-a diminuat intensitatea proceselor de autopurificare în fluviu.
Totodată, începând cu anul 2002, pe segmentul Novodnestrovsk – Naslavcea, Ucraina au fost reluate lucrările de construcție și dezvoltare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Conform raportului, a fost realizat un studiu al impactului social și de mediu care a constatat că lucrările de construcție a unui astfel de obiectiv pot duce la crearea unor situații catastrofale în regiune. Cu toate acestea, Ucraina a continuat lucrările și a propus în anul 2008 proiectul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind asigurarea funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean.
La rândul său, Republica Moldova, în procesul de negociere, a insistat pe includerea unui articol ce vizează securitatea ecologică. Au avut loc mai multe runde de negocieri, după care examinarea proiectului Acordului a fost stopată. Printre impedimentele care au stat la baza blocării procesului de negocieri au fost divergențele părților pe marginea cerințelor ecologice incluse în proiect. În paralel, în anul 2015, Ucraina a pus în funcțiune cel de-al treilea agregat (turbină) și a dat în exploatare prima parte a complexului.
Potrivit oficialului, în 2016, după o pauză de trei ani au fost reluate ședințele bilaterale moldo-ucrainene. Republica Moldova insistă asupra asigurării unui debit permanent de 130 m3/s, iar Ucraina acceptă doar 100 m3/s. Un subiect aparte de discuții este asupra intenției Ucrainei de a construi o cascadă din 6 hidrocentrale electrice pe segmentul Nistrul Superior, în regiunile Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți și impactul acestora asupra fluviului Nistru. În context, a fost elaborată o scrisoare comună moldo-ucraineană către Comisia Europeană, prin care se solicită suport pentru evaluarea stării ecologice actuale a fluviului Nistru, cu atragerea experților europeni.
În rezultatul audierilor, deputații au formulat autorităților responsabile o serie de recomandări pentru soluționarea problemei. Audierile fac parte din procedura de control parlamentar asupra implementării legislației.
Dina Roșca