În decembrie 1992, Organizația Națiunilor Unite pentru Mediu a instituit în cadrul Conferinței de la Rio de Janeiro, Ziua Mondială a Apei.
Evenimentul este marcat anual pe 22 martie și are drept obiectiv sensibilizarea populația cu referire la managementul eficient al resurselor de apă, cooperarea și colaborarea în vederea sporii calității apei și serviciilor publice în domeniu. Sloganul din acest an, este „natura pentru apă” și evidențiază explorarea soluțiilor oferite de natură în confruntarea cu provocările.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului promovează protecția și gestionarea durabilă a resurselor de apă, în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață și sănătății populației, inclusiv pentru reducerea impactului asupra mediului.
Precizăm, la nivel global, circa 2,4 miliarde oameni, încă, nu au acces la sanitație de bază, iar circa 4.000 de copii își pierd zilnic viața din cauza bolilor cauzate de apa poluată și a sanitației necorespunzătoare.
Totodată, 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu, iar între 4,8-12,7 milioane tone de deșeuri din plastic ajung anual în apele oceanice, ceea ce semnifică că, anual circa 1,8 milioane oameni, utilizează apă contaminată.
Comunitatea internațională a reacționat și a propus Obiectivul nr. 6 al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă care prevede ca pînă în anul 2030 fiecare persoană să aibă acces la apă de calitate și sanitație de bază , la care se adaugă stabilirea unor ținte ce țin de protejarea mediului natural și reducerea poluării.
Dina Roșca