55 mii de cetățeni din Republica Moldova, au beneficiat de acces îmbunătățit la servicii de aprovizionare cu apă și sanitație, în urma implementării Proiectului ”Apă și Sanitație în Republica Moldova” (proiectul ApaSan), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Cooperare (ADA), în perioada anilor 2009 – 20015.
La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul ședinței Comitetului de Supraveghere s-a discutat despre prioritățile celei de-a treia faze a proiectului, ce va derula în următorii patru ani. Scopul este de a îmbunătăți condițiile de trai ale locuitorilor din sate prin accesul acestora la servicii de aprovizionare cu apă și sanitație durabile și calitative.
”În primele două faze au fost construite peste 30 de sisteme de alimentare cu apă a căror beneficiari sunt 55 mii cetățenii din zeci de localități rurale. De asemenea, în 56 școli au fost construite toalete Ecosan (grup sanitar). Obiectivul ultimei faze a proiectului este să abiliteze instituțiile de toate nivelele să răspundă necesităților populației rurale, inclusiv ale celor mai vulnerabile categorii. Bugetul total al proiectului acordat de partenerii străini, constituie circa 8 mln CHF, iar autoritățile naționale și locale, precum și populația locală urmează să aibă o contribuție totală de circa 2,9 mln CHF”, a menționat Victor Gălușcă, șeful Serviciului protecția solului și subsolului.
Amintim, faza I-a (2009-2011) a proiectului, ApaSan s-a bazat pe realizările, expertiza, parteneriatele și poziționarea stabilite prin Programul SDC WatSan. Faza a II-a (2011-2015) s-a axat pe dezvoltarea modelelor de prestare a serviciilor durabile și incluzive pentru alimentarea cu apă și sanitație rurală până la maturitatea acestora și documentarea și promovarea acestora astfel încât acestea să fie disponibile pentru replicare.
Dina Roșca