Guvernului Republicii Moldova a organizat reuniunea primarilor și președinților de raioane în contextul Festivalului „Mărțișor”, informează Provincial.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a vorbit despre eforturile comune dintre Guvern și administrațiile publice locale.
„Iată doar de la o luna de la întâlnirea noastră precedentă, eu și colegii mei din Guvern ținem foarte mult la continuarea dialogului nostru. Să avem o primăvară a proiectelor a celor mai îndrăznețe, luna februarie a fost una productivă. Am reușit să punem în dezbateri mai multe probleme, urmează să convenim asupra periodicității grupului de lucru. Împreună avem responsabilități enorme în fața cetățenilor. Ne putem poziționa pe părți diferite ale baricadei, doar că suntem responsabili de viața cetățenilor Republicii Moldova. Eforturile noastre trebuie să fie comune și în comun vom reuși să rezolvăm multe probleme care sunt în Republica Moldova”, a precizat el.
Prin urmare, Filip a comunicat cele mai mari necesități în Republica Moldova.
„Astăzi am găsit frumoasa ocazie pentru a vă invita la deschiderea Festivalului „Mărțișor”. Vom discuta două teme, necesități fundamentale pentru Republica Moldova, mă refer la proiectul național major intitulat „Drumuri bune pentru Moldova”, cel mai important proiect, care a fost discutat mult timp, mai bine de jumătate de an. A doua temă, asupra căreia eu am revenit de multe ori, ține de o problemă mai dificil de rezolvat este vorba de violența domestică, ține de schimbarea mentalității în țară. Cu certitudine, doar APC și doar APL nu vor reuși în rezolvarea acestei probleme, este o problemă extraordinar de mare, care ține de cultura oamenilor ce trăiesc în Republica Moldova”, a menționat el.
Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, a comunicat despre importanța dialogului dintre autorități. „Mărțișorul generează bucurie și multă speranță pentru viitor, iar noi cei care activăm în administrația publică locală, cunoaștem cât de importantă este speranța și încrederea celor care ne-au ales și ne-au încredințat soarta lor. Avem foarte multe lucruri de făcut, avem încrederea și speranța că doar printr-un dialog vom reuși să realizăm cât mai multe succese pe domeniul descentralizării și autonomiei locale”, a menționat ea.
Ambasadorul României în Republica Daniel Ioniță a vorbit despre „Mărișorul este un simbol al unității noastre culturale și lingvistice, acest simbol a fost inclus în patrimoniul al UNESCO. România este un susținător important al Republicii Moldova, România este cointeresată de o dezvoltare economică a RM, dezvoltarea unei administrații publice locale puternice reprezintă o precondiție pentru stabilitatea locuitorilor Republicii Moldova”, a comunicat el.
De menționat că, în perioada 1-10 martie are loc Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor – 2018”, unde vor evolua artiști și colective renumite atât din țară, cât și de peste hotare.
Mihaela Conovali