Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a organizat o ședință de raportare privind asistența oferită de donatori pentru dezvoltarea sectorului agricol.
În acest sens, au fost prezentate acțiunile planificate și realizate în anul trecut, în cadrul proiectelor din sectorul agricol finanțate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Cehă de Dezvoltare.
Reprezentanții MADRM au comunicat că având suportul partenerilor străini s-a reușit fortificarea sectorului de siguranță a alimentelor din Republica Moldova, s-a contribuit la dezvoltarea Strategiei Naţionale şi a Planului de Acţiuni pentru resursele genetice animale şi programului de ameliorarea genetică a vacilor de lapte, precum și a fost restabilit sistemul de înregistrare ce va ajuta la construirea bazei de date privind cele mai bune practici de producție, cele mai bune strategii de reproducere, etc.
Totodată, partenerii de dezvoltare, prezenți la eveniment au menționat că proiectele realizate vor spori productivitatea agricolă, vor oferi noi oportunități de cunoaștere a altor piețe de desfacere, inclusiv internaționale, precum și vor dezvolta capacitățile producătorilor agricoli pentru a se adapta cerințelor, standardelor europene şi internaționale.
În cadrul ședinței s-a discutat despre principalele activități realizate în cadrul proiectelor: “Suport la fortificarea sectorului de siguranță a alimentelor din Republica Moldova” și “Dezvoltarea Strategiei Naţionale şi a Planului de Acţiuni pentru resursele genetice animale şi programului de ameliorarea genetică a vacilor de lapte”, finanțate cu circa 700 mii de dolari de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
În același context, s-a vorbit despre proiectele finanțate de USAID: „Agricultura Performantă în Moldova” (APM) și proiectul „Dezvoltarea Agriculturii Organice orientate spre Export în Moldova”, cu valoarea totală de 30 mln dolari.
Un alt proiect, „Suport in producerea fructelor și legumelor cu valoare de piața adăugată”, Faza I/ „Dotarea cu tehnica pentru prelucrarea si păstrarea fructelor și legumelor în Moldova”, Faza II, finanțat cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare. Suma totală a proiectului este de 1,7 mln euro și a fost oferit sub formă de grant.
Tot sub formă de grant, a fost oferit și proiectul “Educație pentru Agricultură (EdAgri)”, Faza II, de către Guvernul Liechtenstein, în valoare de aproximativ 500 000 euro. La această etapă de implementare, se vor consolida capacităților organizaționale şi educaționale în procesul de livrare calitativă a instruirii în colegii agricole în domeniul de cultivare şi procesare a produselor vegetale.
Precizăm, pe parcursul lunii februarie 2018, unitățile de implementare a proiectelor, își prezintă rapoartele de activitate pentru anul trecut.
Dina Roșca