În perioada 16-18 februarie curent, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi ”Mold SEF”. Concursul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, precum și împreună cu mai mulți parteneri.
La festivitatea de deschidere a participat și ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc, care a urat mult succes participanților, accentuând importanța susținerii activităților de cercetare în rândul tinerilor, chiar în instituțiile de învățământ general.
În contextul susținerii și stimulării ideilor de creativitate și inovare, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) a participat în calitate de partener al concursului. Prezent la deschiderea evenimentului, Directorul general adjunct AGEPI, Andrei Popa, a menționat că această competiție este o platformă bună pentru tineri de a face schimb de idei și de a-și promova lucrările create.
La ediția din acest an a concursului au participat 85 de elevi de la instituții de învăţământ preuniversitar, secundar profesional şi mediu de specialitate din 10 raioane și municipii, fiind înregistrate 53 de proiecte la trei categorii tematice: științe și matematică; științe aplicate și tehnologii informaționale.
Cele mai bune lucrări au fost premiate cu mențiuni, diplome de gradele I, II și III, conform celor 3 categorii de concurs și cu premii speciale din partea partenerilor. Astfel, AGEPI a oferit cadouri și premii bănești laureaților celor trei categorii, precum și profesorilor care au pregătit elevii pentru concurs.
Proiectele care s-au plasat pe locul I, pentru fiecare categorie sunt:
Chirița Sandu, elev în clasa a XI-a Liceul Tehnologic ORT “Herțli” din Chișinău, cu Proiectul “A novel Approach to call quality assessment using sequential neural networks”;
Grecu Vladlen și Boțoroga Cristina-Dana, elevi în clasa a XII-a, Liceul teoretic “Onisifor Ghibu” din Orhei, cu Proiectul “Poluarea albă”;
Mitioglo Artemie și Mitioglo Vladislav, elevi în clasa a XI-a, Liceul teoretic “Orizont” din Chișinău, cu Proiectul “Combating air polution with the help of nanotechnology”.
La festivitatea de premiere au fost prezenți reprezentanții instituțiilor implicate în organizarea evenimentului, partenerii și sponsorii acestui concurs. Invitații au felicitat participanții pentru performanțele de care au dat dovadă și și-au exprimat încrederea că viitorul Republicii Moldova este în mâinile tinerilor ambițioși și inventivi.
Proiectele plasate pe locul I vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional ”Intel ISEF 2018”, care se va desfăşura în luna mai, în Statele Unite ale Americii. Menționăm că, unul din proiectele selectate anul trecut pentru participare în cadrul acestui prestigios concurs a fost premiat cu 5000 USD.
Dina Roșca