Se fură ca în codru, la propriu, în pădurile şi fâşiile forestiere din ţară. Pe parcursul anului trecut, sute de copaci au fost tăiaţi ilegal, iar statul a suferit prejudicii de milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Ecologic de Stat, în sezonul rece, cazurile de defrişare ilegală cresc de câteva ori, relatează infostraseni.com.
Reprezentanţii Ocolului Silvic din Străşeni spun că, în timpul iernii, patrulează mai intens zonele împădurite: „Am avut 7 cazuri de tăieri ilicite de arbori unde a fost cauzat un prejudiciu de 123 de mii de lei”, a menționat inginerul silvic şef al întreprinderii Silvice Străşeni, Sergiu Chihai.
În perioada rece, pădurarii, ajutaţi de poliţişti şi inspectorii ecologici, efectuează controale şi pe şoselele naţionale. În ultimile luni, doar în raionul Străşeni au fost confiscaţi peste 30 de metri ster de lemn de la transportatorii care nu au putut prezenta actele de provenienţă.
„Poliţia lucrează cu materialul, cu contravenienții, ca să le dovedească că acestea îs furate şi să primească decizie. Până când nu primește decizia, noi nu eliberăm de aici producţia lemnoasă”, a precizat inginerul de pază şi protecţia pădurii, Străşeni, Gheorghe Staver,
Pe parcursul anului trecut, ecologiştii au documentat peste 1.300 de cazuri de defrişare ilegală a copacilor de pe întreg teritoriul republicii. De la începutul sezonului rece, peste 300 de persoane au fost amendate pentru defrișări ilicite.
Dina Roșca