Despre o situaţie incredibilă existentă în raionul Căușeni relatează postul local de televiziune Studio-l: la aproape 90 de mii de oameni câţi locuiesc în această unitate teritorial-administrativă, revin puțin peste 20 de medici de familie, deși conform normativului ar trebui să activeze 58 de doctori.
Tabloul în cauză s-a profilat de mai multă vreme, căci ultimul tânăr specialist care a venit să lucreze în raionul Căuşeni, în calitate de medic de familie, a fost acum trei ani.
În aceste condiții, majoritatea pacienților sunt nevoiți să se îndrepte spre Centrul de sănătate din oraş, unde cozile de la ușile doctorilor aproape că nu se termină.
Medicii de familie care activează se plâng și ei pe starea de lucruri existentă, pentru că, în loc de 15 pacienți pe care trebuie să-i consulte în conformitate cu regulile în vigoare, fiecare dintre ei primeşte zilnic peste 30, adică dublu față de norma stabilită de stat.
Svetlana Onu, medic de familie de la Căuşeni, spune că lucrătorii din domeniu depun toate eforturile pentru a face faţă sarcinilor care le stau în faţă, dar admite că în astfel de condiţii calitatea serviciilor prestate populaţiei ar putea lăsa de dorit. În opinia ei, criza acută de cadre medicale în raion se explică prin faptul că salariile sunt destul de mici şi oamenii preferă să plece peste hotare, fiind buni specialişti, pregătiţi de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
În atare condiţii, mii de cetățeni din raionul Căușeni nu au un medic de familie și asta după ce în ultimii ani numărul celor care vor să activeze în sistemul medical de aici a scăzut dramatic. Astfel, la o populație de 89 de mii de cetățeni din raionul Căușeni, ar trebui să existe în jur de 60 de medici de familie. Conform normativelor, fiecare medic ar trebui să îngrijească de 1500 de pacienți. Situația reală este însă una total incredibilă: în loc de 58 de medici de familie, lucrează doar 22. Cei care activează spun că sunt suprasolicitați, iar numărul pacienților este foarte mare.
Unul dintre sectoarele neacoperite cu medici de familie de peste patru luni este Căușenii Vechi. La o populație de peste trei mii de locuitori, aici ar trebui să activeze doi doctori, însă, din luna octombrie a anului trecut, nu lucrează nici unul. Asistentele medicale au declarat presei că ele oferă serviciile care intră în competenţa lor, pentru consultații mai detaliate pacienții sunt trimiși la Centrul de Sănătate. Locuitorii din zonă afirmă că lipsa medicului de familie le creează mari probleme, asta pentru că sunt nevoiți să piardă o zi pentru a nimeri la o consultație medicală.
Valentina Panfilov, şefa Centrului de sănătate Căușeni, recunoaşte: „Starea de lucruri este destul de grea şi pentru noi, şi pentru populaţie”.
Instituţia pe care o conduce ea deserveşte şi populaţia din şapte sate: Zaim, Săiţi, Opaci, Baccealia etc. Dar în aceste localităţi nu există medici de familie şi pacienţii sunt invitaţi pentru consultări în centrul raional.
Şefa Centrului de sănătate Căuşeni mai spune că, pentru moment, din cei 23 de medici de familie care ar trebui să activeze aici, lucrează doar nouă, 14 funcții fiind vacante.
În raionul Căuşeni se înregistrează şi o lipsă acută de alte cadre din sfera ocrotirii sănătăţii. Bunăoară, din cele cinci posturi de medici ginecologi, sunt completate doar două.
Lucrătorii medicali de aici sunt îngrijoraţi de faptul că situația privind asigurarea cu doctori s-ar putea complica şi mai mult după ce România a început să ofere oportunități mari de angajare pentru medicii din Republica Moldova.
sursa: gazetadesud.md
Dina Roșca