Detinerea unei livezi de pomi fructiferi se poate dovedi cu adevarat profitabila iar acest tip de exploatatie ne poate aduce multiple beneficii pe termen lung, fara a avea nevoie de foarte multe investitii, scrie stiriagricole.ro.
Cu toate acestea, productivitatea sa este direct legata de modul in care plantam pomii si desigur, de locul din care cumparam arbustii.
In aparenta, plantarea pomilor nu este un procedeu foarte complicat, insa pentru a ne bucura de o productivitate maxima, trebuie sa tinem cont de anumite aspecte. In cele ce urmeaza, va vom oferi cinci sfaturi pentru o plantare corecta a pomilor fructiferi.
1) Achizitionarea arbustilor din surse sigure
Pentru rezultate bune pe termen lung si pentru a preveni orice surpriza neplacuta, este recomandabil sa achizitionam arbustii dintr-o sursa de incredere. In general, furnizorii autorizati comercializeaza arbustii la un pret cu 10-15% mai mare decat furnizorii independenti, insa astfel veti fi siguri ca nu veti intampina evenimente nefericite pe viitor.
2) Pregatirea terenului
Inainte de plantarea propriu-zisa a arbustilor, trebuie sa ne asiguram ca terenul pe care ii vom planta este unul potrivit. Pentru ca majoritatea speciilor de pomi fructiferi prefera locurile insorite, este important sa selectam un teren care poate beneficia de lumina soarelui. Din punct de vedere al calitatii solului, acesta trebuie sa fie suficient de fertil, fara excese de umiditate si suficient de adanc (cel putin 2 metri pana la roca).
3) Fertilizarea solului
Chiar daca solul in care urmeaza sa plantam arbustii este unul fertil, va fi nevoie si de aplicarea unor ingrasaminte chimice sau naturale. In mod normal, azotul este ingrasamantul cel mai indicat pentru pomii fructiferi, pentru ca acesta contribuie la dezvoltarea corecta a arborelui si grabeste procesul de crestere.
Daca dorim sa evitam ingrasamintele chimice, putem opta pentru gunoiul de grajd. Dupa aplicare, acesta trebuie amestecat cu pamantul in care urmeaza sa plantam arbustii, pentru a putea fi asimilat mai usor de catre plante. Compostul este un alt ingrasamant natural, bogat in minerale si ideal pentru livezi. Inainte de aplicare, resturile vegetale trebuie lasate la fermentat pentru 6-8 saptamani. Procesul de aplicare este identic cu cel al gunoiului de grajd.
4) Pregatirea gropilor
Pentru o aerare mult mai buna a pamantului, este indicat sa sapam gropile cu cel putin doua saptamani inainte de plantarea propriu-zisa. Pentru pomii fructiferi, gropile sapate ar trebui sa aiba o adancime de aproximativ 60 de centimetri si de doua ori diametrul radacinilor.
In momentul saparii, este important ca primii 30 de centimetri de pamant sa fie asezati in forma de musuroi in stanga gropii, iar urmatorii 30 de centimetri in dreapta sa. La plantarea arbustilor vom umple gropile respectand straturile de pamant musuroite anterior, pentru a asigura plantei o distribuire uniforma a substantelor nutritive din sol.
5) Tutorarea pomilor
In primii ani de la plantare, pomii sunt foarte sensibili si acestia pot fi afectati severi de conditiile climatice nevaforabile. Pentru a preveni acest lucru, este necesara tutorarea fiecarui pom cu un obiect ferm, inalt de aproximativ 60 de centimetri.
Pomul se poate lega de tutore cu o sfoara sau legatura de rafie, iar pentru a fi siguri ca acesta nu se va detasa de tutore, este indicat sa il legam in forma de 8.