În debutul ședinței de astăzi a Parlamentului au avut loc discuții contradictorii între reprezentanții fracțiunilor parlamentare, după ce fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a propus modificarea Codului Electoral.
Deputatul socialist Vladimir Țurcan a menționat că PSRM cere introducerea în Codul Electoral a unei prevederi prin care în cadrul Unității Teritorial Administrative Găgăuzia să fie constituite 3 circumscripții.
„După cum știm, din deciziile prealabile ale Comisiei naționale privind constituirea circumscripțiilor uninominale permanente sunt prevăzute 2 circumscripții”, a precizat Țurcan.
Deputatul democrat Corneliu Dudnic a spus că e prea târziu pentru asemenea amendamente. „E prea târziu să ajutați Găgăuzia. Ați votat pentru proiectul de Lege pentru sistemul mixt, care a fost realizat și din proiectul de lege elaborat de PSRM. Atunci trebuia să includeți”, a spus democratul.
Deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a spus că propunerea acestei modificări denotă că proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral nu a fost citit înainte de a fi votat. „Noi nu vom susține această propunere, dar vom susține dacă se va propune anularea Legii cu privire la sistemul mixt”, a precizat Pistrinciuc.
Deputatul democrat Dumitru Diacov a spus: „Eu înțeleg competiția pentru teritorii, dar este foarte complicat de revenit acum”.
Deputatul socialist Fiodor Găgăuz a spus că parlamentarii ar putea regreta ulterior că nu au făcut această modificare. „Dacă vorbim de o abordare corectă, Găgăuzia are dreptul la minim 5 mandate. Acum vorbim ca măcar 3 să fie”, a spus socialistul.
Parlamentarul democrat Nicolae Dudoglo a declarat: „Nu folosiți Găgăuzia. E prea târziu să revenim la o întrebare demult decisă. Trebuia acum câteva luni să facem asta”.
Totodată, Președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii, a spus că subiectul nu a fost examinat în comisie și nu există un aviz. Totodată, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că pentru examinarea subiectului în Parlament este necesar și avizul Guvernului, dar și alte subiecte.
Dina Roșca