Ștefan Vodă a fost printre primele raioane în care au fost instalate, începând cu anul 2011, centrale termice pe biomasă. Uniunea Europeană a investit aproape un milion de dolari în cele 11 centrale termice din 9 localități, iar comunitățile locale au contribuit cu 2,4 mln lei.
Acum, de căldură bio beneficiază peste 7 mii de persoane, dintre care 2600 sunt copii. Reprezentanții Proiectului Energie și Biomasă s-au întâlnit în data de 3 octombrie cu managerii instituțiilor beneficiare pentru a trasa o foaie de parcurs pentru utilizarea durabilă a centralelor termice pe biomasă, după încheierea proiectului prezentând în același timp și rezultatele acestuia.
Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor: astăzi în raion beneficiază de încălzire pe biomasă 11 instituții de învățământ. Este vorba despre gimnaziul “Ion Creangă” s. Copceac, grădinița de copii din s. Crocmaz, grădinița de copii din s. Ermoclia, liceul teoretic “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din s. Olănești, gimnaziul din s. Palanca, grădinița de copii și gimnaziul din s. Popeasca, grădinița de copii din s. Răscăieți, gimnaziul și grădinița de copii din s. Talmaza, gimnaziul din s. Viișoara.
Totodată pentru a eficientiza gestionarea centralelor prin intermediul proiectului au fost procurate 8 tractoare care în noul sezon de încălzire vor fi utilizate pentru transportarea și încărcarea baloturilor în cazane, 2 dintre grădinițele de copii din raion au beneficiat și de colectare solare pentru încălzirea apei.
Reprezentanții proiectului au menționat că în 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă. Actualmente pentru testarea calității materiei prime pentru producerea energiei verzi există și un laborator de testare a biomasei care funcționează în incinta Universității Agrare iar persoanele care gestionează centralele în cauză pot beneficia până la finele anului 2017 de instruire gratuită în gestionarea sistemelor de producere a energiei termice din biomasă, instruirile fiind organizate de Centrul de Excelență în Construcții. Proiectul Energie şi Biomasă este finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Dina Roșca