Decizia Consiliului municipal Chişinău privind desfășurarea referendumului pentru revocarea primarului general al mun. Chișinău este doar una de propunere sau de solicitare a unui referendum, iar decizia finală va fi luată de Comisia Electorală Centrală, cu votul majoritar al celor nouă membri, subliniind că situația actuală din Capitală este o premieră și pentru autoritatea electorală. Declarații în acest sens au fost făcute de membrul CEC, Andrei Volentir, pentru Europa Liberă.
Volentir a mai spus, pentru sursa citată, că „părerile s-ar putea să fie împărțite la acest subiect”.
„Decizia CMC nu este una definitivă cu efecte directe, în cazul dat nu consiliul municipal organizează alegerile, dar CEC, care este investită cu competențele legale pentru organizarea unui scrutin, în cazul dat a referendumului pentru revocarea primarului.
Cu alte cuvinte, decizia de astăzi a CMC va fi în mod procedural transmisă CEC-ului, care se va expune pe marginea ei, adoptând o hotărâre prin care se stabilește data definitivă la care va avea loc scrutinul. Dacă în procesul de verificare prealabilă a acestui set de documente, CEC va ajunge la concluzia că nu poate fi organizat scrutinul din motiv că este încălcată procedura sau din motivul că data nu este potrivită pentru desfășurarea acestui scrutin, sau există alte interdicții legale etc., atunci CEC va bloca această procedură și nu va stabili data referendumului. Fără hotărârea CEC, decizia consiliului nu poate produce efecte juridice directe.
Eu aș face apel la cei care jubilează deja să-și mai tempereze puțin acest elan, pentru că CEC va stabili dacă va avea loc sau nu referendumul și dacă da, atunci la ce dată va avea loc”, a menționat membrul CEC, precizând că „situația nu este una deloc simplă”, mai ales în contextul în care Legea privind administraţia publică locală spune că „organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării (n.r. primarului)”, iar situația la care s-a ajuns este o premieră inclusiv pentru CEC.
Elena Ivanov