Proiectul Energie şi Biomasă 2 s-a lansat ieri, 11 ianuarie, în raionul Taraclia. Liderii comunităţilor din raion – primari, manageri de instituţii publice, antreprenori locali, producători de biocombustibil – interesaţi să utilizeze tehnologii pe bază de bioenergie şi energie solară în comunitatea/instituţia lor au fost invitaţi la şedinţe publice de prezentare a noilor programe de finanţare demarate de Proiectul Energie şi Biomasă 2.
La şedinţele publice au fost prezentate în detaliu condiţiile ce urmează a fi întrunite pentru a racorda şcolile, grădiniţele, centrele comunitare şi alte instituţii publice la sisteme termice pe bază de biomasă şi energie solară din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.
În total, urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie. În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituţiile publice beneficiare vor fi instalate şi colectoare solare de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi instalate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.
Centrale termice pe bioenergie vor fi instalate în instituţiile publice din: (1) oraşele mici din regiunile de dezvoltare Nord, Centru şi Sud şi (2) oraşele mici şi satele din stânga Nistrului, UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova 2 are un buget total de 9.41 milioane EURO acordaţi de Uniunea Europeană şi va fi implementat de Programul Naţiunilor Unite în perioada 2015-2017.
Elena Ivanov