O delegaţie din Kârgâzstan, formată din 6 membri, a efectuat o vizită de documentare în raionul Ialoveni la data de 02 august 2017.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Ialoveni, din delegație au făcut parte: Sultanbecova Cealpon Aalîebna,Vice-prim-ministrul Republicii Kârgâzstan; Moldobecova Gulcan Sachinovna, Președintele comitetului Jogorcu Cheneșa Repeblicii Kârgâzstan, pentru problemele Sociale, Educației, Științei, Culturii și Sănătații; Mamatcanov Ulan Ărchinovici, Șef al Departamentului de Dezvoltare Socială al Guvernului aparatului Republicii Kârgâzstan; Djumabaeva Djanîl Muhametovna, șeful Direcției pentru protecție drepturilor familiei și copilului, din cadrul Ministerului Muncii și Dezvoltării Sociale al Republicii Kârgâzstan; Turduecova Nazgulî Usenovna, Consilier al Vice-prim-ministru Republicii Kârgâzstan cu privire la drepturile și interesele copiilor; Cuzîminschii Vladimir Alecsandrovici, Managerul de proiect al Uniunii Europene.
În cadrul acestei vizite, delegaţia din Kârgâzstan a avut o întrevedere cu preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, şef Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ialoveni, Maria Tîrgoală, Șef Direcția Generală Educație, Galina Nița, Șef Direcția Finanțe, Valeriu Racu.
Scopul vizitei a fost de a prelua experiența țării noastre în reformarea sistemului de protecție a copilului și transformarea instituțiilor rezidențiale, precum şi de a face schimb de experienţă şi bune practici la nivel local.
Președintele raionului, Anatolie Dimitriu, a prezentat principalele rezultate obţinute în procesul de reformă a sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi de dezvoltare a educaţiei incluzive, rezultate care au dus la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi la consolidarea familiilor şi comunităţilor.
Membrii delegaţiei au luat cunoştinţă cu sistemul de servicii sociale, existent în raionul Ialoveni, şi s-au arătat interesaţi de experienţa de la nivel local în crearea serviciului de asistenţă parentală profesionistă, casă de copii de tip familie, casă comunitară pentru copii în situaţie de risc, casă comunitară pentru copii cu dizabilităţi, echipă mobilă, dar şi a serviciului de sprijin familial. În total, în raion sunt 1437 copii care beneficiază de servicii sociale şi primesc asistenţă conform necesităţilor. Responsabilitatea autorităţilor publice locale din raion, dar şi implicarea organizaţiilor nonguvernamentale precum Lumos, Keystone, CCF Moldova, Concordia, în crearea şi dezvoltarea serviciilor sociale a fost înalt apreciată de membrii delegaţiei.
Oficialii din Kârgâzstan şi-au exprimat speranţa extinderii colaborării cu autorităţile publice centrale din Republica Moldova, cât şi cu autorităţile locale din raionul Ialoveni, pentru a prelua din lecţiile învăţate în procesul de reformă a sistemului de protecţie a copilului din ţara noastră şi a realiza reforma în Kârgâzstan, urmărind interesul superior al copilului.
Dina Roșca