Parlamentul Republicii Moldova, cu majoritate de voturi, a adoptat astăzi, în primă lectură, Proiectul legii cu privire la modificarea unor acte legislative (Legea privind administrația publică locală – art.43, 49; Regulamentul-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale – pct.4).
Proiectul de lege este semnat de deputații democrați – Nichiforciuc Eugeniu, Ţuţu Constantin, Bacalu Elena, Sîrbu Serghei, Dudnic Corneliu, Sîrbu Oleg, Bannicov Alexandr și Porcescu Petru.
Potrivit unuia dintre autori, deputatul Sergiu Sîrbu, în urma acestor modificări, președinții de raioane nu vor mai fi aleși doar din rândul consilierilor raionali – așa cum se practica până în prezent.
Conform documentului, „Legea privind administrația publică locală stabilește că, în funcția de președinte al raionului poate fi aleasă doar o persoană din rândul consilierilor raionali (art.43, alin.(1), lit.k). Aceleași prevederi sunt stipulate în pct. 4 din Regulamentul-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile art.49, alin.(4), în funcția de vicepreședinte de raion poate fi aleasă orice persoană.
Prin prezentul proiect de lege se propune de a echivala principiile de accedere la funcțiile de conducere la nivelul autorităților publice locale de nivelul II, astfel ca la funcțiile de președinte și vicepreședinte să poată candida orice persoană și nu numai din rîndul consilierilor.
Evident că procedura de alegere a conducerii raionului rămîne neschimbată, doar la inițiativa a cel puțin o treime din consilieri cu majoritatea din cei aleși”.
Autorii proiectului consideră că „prin asemenea prevederi va fi eficientizată capacitatea managerială, deoarece consilierii nu vor fi limitați de a alege candidații doar din rîndul consilierilor care, de obicei, sunt aleși pe criterii politice, dar va apărea posibilitatea de a alege un manager profesionist care ar aduce o valoare adăugată și eficiență maximă în administrarea treburilor raionului. Totodată, sigur va rămîne posibilitatea ca președintele și vicepreședintele raionului să fie ales din rîndul consilierilor. Eliminarea prezentei asimetrii și o derogări de la principiile generale de funcționare a administrației publice locale, va avea un impact pozitiv asupra autoguvernării locale”.
De menționat că, pentru prevederile să intre în vigoare, documentul urmează să fie examinat și votat și în a doua lectură.
Diana Munteanu