O caracteristică perioadei estivale este creșterea semnificativă a numărului de călători, fapt ce duce la îngreunarea circulației transfrontaliere și creșterea timpului de aşteptare în punctele de trecere. În context, Poliția de Frontieră întreprinde o serie de acțiuni suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul, să reducă timpii de așteptare la controlul de frontieră și să evite formarea rândurilor de persoane şi mijloace de transport în punctele de trecere.
Fluxul de persoane și mijloace de transport, atestat în punctele de trecere, este monitorizat 24 din 24 de ore, iar în cazul în care se înregistrează creşteri semnificative a traficului transfrontalier, se suplimentează numărul de polițiști de frontieră în acele puncte de trecere pentru a nu permite formarea rândurilor și a evita situațiile neplăcute sau de conflict. La fel, este pusă în aplicare la necesitate tehnica specială portativă de citire a documentelor de călătorie, inclusiv mijloacele speciale de control la frontieră.
În aceste condiții și în scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat;
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor;
– consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport;
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.
Pâna la ora actuală, punctele de trecere Leușeni, Sculeni, Giurgiulești-Galați, Criva și Otaci rămân a fi cele mai solicitate, iar timpul de așteptare poate depăși 60 de minute.
Elena Ivanov