Luni, 10 iulie 2017, în sala pentru şedinţe a Consiliului Raional Sîngerei s-a desfășurat întâlnirea cu D-na Violeta Ivanov, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova Președintele Comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climaterice, informează Consiliul raional.
În discursul său, D-na Deputat a abordat două subiecte esenţiale ce ţin de reforma administraţiei publice centrale şi sistemul de vot mixt. Pentru început, D-na Ivanov a remarcat, că deşi din anumite puncte de vedere reformele sânt dureroase, totuşi acestea sânt necesare pentru dezvoltarea statului. La capitolul primei întrebări, s-a expus că se preconizează micşorarea numărului de ministere de la 16 la 9. Această optimizare, va duce la majorarea salariilor funcţionarilor publici şi la completarea bugetului social. Referitor la sistemul mixt, a fost menţionat, că au avut loc discuţii la care şi-au expus părerea înalţii demnitari de stat, membrii partidelor politice şi a organizaţiilor neguvernamentale. Referitor la avizul Comisiei de la Veneţia, D-na Deputat a asigurat de faptul că toate obiecţiile tehnice vor fi luate în vedere, pe când decizia finală va aparţine Parlamentului.
În continuare au parvenit întrebări legate de dificultăţile cu care se confruntă raionul, ce necesită soluţionare stringentă. În acest sens, preşedintele raionului, D-nul Vasili Marandiuc a reflectat problemele distanţei exagerate pe care sânt nevoiţi să o parcurgă agricultorii pentru a efectua analizele produselor, deficienţei accesului la apa pentru irigare, cât şi a situaţiei deplorabile a drumurilor din or. Sîngerei. Apoi, D-nul Oleg Rotaru, Primar al satului Pepeni, a fost interesat de modalitatea integrării în câmpul muncii a persoanelor ce beneficiză de ajutor social, la care D-na Ivanov, a răspuns că în prima lectură s-a votat modificarea legii, care va permite angajarea acestora în câmpul muncii. La rândul său, D-nul Octavian Banaru, şef Direcţie Finanţe, a abordat întrebările privind, depozitul de stocare a pesticidelor din satul Alexandreni, care necesită cheltuieli suplimentare pentru menţinere şi păstrare a acestuia şi neechitatea bazei impozabile a accizelor pentru autoturismele importate. Anumite probleme au fost evidenţiate şi de D-na Maria Huzun, şef DASPF, D-na Mariana Calin, şef Direcţie Educaţie, D-nul Ion Bîrsan, Șeful-adjunct al OT Bălți a Cancelariei se Stat. Unele întrebări au fost discutate şi clarificate pe moment, celelalte au fost notate în agendă de către D-na Ivanov, pentru a fi rezolvate în timpul apropiat.
În concluzie, D-na Deputat a marcat, că unele aspecte din cele expuse pot fi soluţionate, doar cu implicarea statului, ca mei apoi, să mulţumească pentru dialog sincer, constructiv şi sănătos, spunând că scopul primordial, ce trebuie împlinit, este stoparea emigrării masive a tinerilor prin îmbunătăţirea condiţiilor de trai în Republica Moldova.
Diana Munteanu