Tocmai din Ungaria au fost aduşi 300 de pui de fazani pe teritoriul raionului Şoldăneşti. După ce se vor obişnui cu clima din regiune, păsările vor fi trasferate în pădurile din preajma satelor Rogojeni, Zahorna, Răspopeni, Dobruşa, Cobâlea, Salcia, Curătura, Glingeni şi Olişcani, potrivit impulstv.com.
An de an, specialiştii de la Asociaţia vânătorilor şi pescarilor din Moldova aduc fazani din afara ţării. Astfel de păsări sunt aduse şi în raionul Şoldăneşti. În acest an, în raion, au fost aduşi 300 de pui. Potrivit lui Alexandr Navitaniuc, managerul subdiviziunii teritoriale Şoldăneşti a Asociaţiei Republicii Moldova a vânătorilor şi pescarilor, fazanii repede se obişnuiesc cu particularităţile climei de la noi. Dovadă sunt şi cele 350 de păsări mature care populează pădurile din Şoldăneşti.
Cinegeticienii din raion au grijă să le creeze condiţii optime pentru dezvoltare şi înmulţire. În acest scop ei, periodic, le aduc hrană specială. Potrivit wikipedia.ro, fazanii sunt originari din Asia. Masculul are o coadă lungă bifurcată, iar penajul este auriu cu pene pestriţe alb cu negru, sau galben cu cenuşiu. Capul este albăstrui cu reflexe verzui. Femela are penajul de culori mai spălăcite de nuanţe galben cu cenuşiu. În prezent se cunosc circa 30 de rase, toate fiind păsări active ziua, trăind pe câmpuri cu terenuri cultivate, unde consumă de obicei o hrană de natură vegetală. Noaptea se retrag în pădure şi dorm în arbori.