În incinta liceului ”C. Spătaru” din or. Leova există un bazin de înot care a fost construit în perioada 1985 – 1987, și care are dimensiunea de 25x11m cu o adîncime de 4m şi un volum de apă de 1000 m3. În incinta liceului sunt construite două bazine de înot (pentru maturi şi pentru copii) şi două piste de sărituri de la înălţime, ultima fiind de 9m.
Din 1987-1991 în localul dat se petreceau ore de înot conform programelor de instruire, antrenamente în cadrul secţiilor sportive, competiţii între oraşele şi raioanele Republicii cît şi servicii cu plată pentru populaţia raionului. Încălzirea apei din bazin era asigurată de la cazangeria centrală orăşenească iar după sistarea activităţii cazangeriei centrale orăşeneşti a dispărut posibilitatea de a livra apă caldă pentru bazin, respectiv acesta şi-a întrerupt activitatea ca obiect sportiv.
Reieşind din faptul că bazinul de înot permite organizarea şi desfăşurarea antrenamentelor şi competiţiilor sportive de rang raional, regional, republican şi internaţional, acestuia i se poate atribui statutul de obiect regional. Din acest motiv, autoritățile locale au lansat de mult timp intenția dereabilitare a bazinului de înot, însă pînă la moment nu au reuşit să identifice sursa de finanţare. Iniţiativa dată capătă actualitate odată cu promovarea proiectului de eficientizare energetică a clădirilor liceelor „C. Spătaru” şi „L. Tolstoi” din or. Leova.
În cadrul ședinței de lucru din 29 ianuarie 2015, una dintre condiţiile expuse de experţi pentru ca proiectul de eficientizare energetică să treacă la faza de concept de proiect viabil, a fost anume necesitatea reabilitării bazinului de înot. Experţii s-au expus că dacă bazinul de înot va rămîne în stare actuală, măsurile de eficienţă energetică nu vor aduce rezultate scontate.
Ca sursă alternativă de cofinanţare a proiectului, Consiliul Raional Leova (CR) va iniţia demersuri către Ministerul Tineretului şi Sportului din RM în vederea alocării resurselor pentru reabilitarea obiectului dat.
CR Leova ar putea participa cu proiectul dat la următorul Apel de Propuneri de Proiecte desfășurat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud, iar în cazul în care va parcurge toate etapele de evaluare cu succes și va fi inclus în Documentul Unic de Program, va putea obține finanțare pentru reabilitarea bazinului din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.
Sursa: adrsud.md