Uniunea Europeană finanțează implementarea proiectului “Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova”. Proiectul, demarat oficial în luna noiembrie 2014, este implementat de un consorţiu condus de GFA (Germania) cu DEVStat (Spania), AAM (Ungaria) şi Oficiul de Statistică al Slovaciei şi va dura pînă in luna noiembrie 2016. Bugetul total alocat pentru implementarea proiectului este de 2 milioane de euro.
Proiectul va fi implementat printr-o serie de activităţi tehnice care implică BNS, MDRC şi ADR. Acesta va derula în două etape:
1. Etapa de proiectare. Pe parcursul etapei de proiectare, experţii din statele membre ale UE şi Republica Moldova vor stabili un catalog al statisticilor regionale, în comparaţie cu standardele şi cele mai bune practici ale UE, cu scopul de a identifica îmbunătăţirile metodologice concrete care urmează a fi efectuate.
2. Etapa de dezvoltare. La etapa de dezvoltare, activităţile de consolidare vor viza personalul BNS, MDRC, ADR-uri. MDRC va primi instrumentar IT îmbunătăţit pentru monitorizarea şi evaluarea programelor regionale.
În plus, BNS va fi ajutat să proiecteze un plan de optimizare pentru structurile sale teritoriale, în conformitate cu recomandările Eurostat.
Scopul asistenţei UE prin proiectul “Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova” este de a consolida capacitatea producătorilor de statistici, în special a Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru îmbunătăţirea aspectelor metodologice ale statisticilor regionale, precum şi diseminarea acestora. Un alt scop al proiectului este crearea capacităţii principalilor factori de decizie politici (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), autorităţile administraţiei publice locale (APL)) de a accesa, utiliza şi interpreta statisticile regionale.
Statisticile regionale de bună calitate sînt necesare pentru proiectarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor de dezvoltare regională, ajutînd factorii de decizie politici la direcţionarea mai reuşită a necesităţilor sociale, identificarea oportunităţilor de dezvoltare economică, monitorizarea obiectivelor de mediu şi alocarea investiţiilor publice. Statisticile regionale servesc, de asemenea, la diverse cercetări socio-economice, informarea opiniei publice, precum şi furnizarea datelor necesare pentru a compila conturile regionale (PIB-ul regional), şi a indicatorilor macroeconomici pentru monitorizarea dezvoltării regiunilor Republicii Moldova.
Dina Roșca