Masa de Paşti e de neimaginat, pentru mulți români, fără miel și, mai ales, fără friptură de miel. Friptura trece însă, înainte de a intra în cuptor, printr-o operațiune de îmblânzire și frăgezire, marele secret pentru a ajunge la performanțele de gust, frăgezime și aromă dorite. Carnea de miel trebuie să se odihnească un timp în ceea ce numim baiț. Îți oferim cea mai bună rețetă de baiț care te va ajuta să descoperi adevărata friptură de miel.
Ingredinte
Vin alb
Ulei de măsline
Usturoi (de preferat verde)
Mentă
Cimbru
Un pic de busuioc
Foi de dafin
Piper
Boia dulce
Sare
Mod de preparare
1. Usturoiul se toacă în bucăţi de aprox. 0,5 cm.
2. Menta şi busuiocul se toacă mai mărunt.
3. Toate ingredientele se adaugă în vin, amestecându-se pentru omogenizare.
4. Sarea şi piperul se adaugă după gust.
Cum se pregăteşte carnea pentru friptură.
1. Cantitatea de baiţ (marinată) trebuie să fie suficientă pentru îmbăierea cărnii.
2. Se aşează carnea într-un vas, de preferinţă mai întins (vasele yena sunt excelente).
3. Se toarnă baiţul peste carne şi se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanşeizează cu un capac pentru a sigila vasul şi a forţa aromele să se fixeze în carne.
4. Vasul cu carne se pune la frigider.
5. Ideal e atunci când carnea este pusă în baiţ cu o zi inainte de a fi dată la cuptor. Astfel, aveţi timp să întorceţi carnea cu câteva ore înainte de a fi dată în cuptor, pentru a fi pătrunsă cât mai bine de baiţ.
6. Dacă nu aveţi timpul necesar, lăsaţi carnea în baiţ măcar 2-3 ore.
Sursa: ampress.ro