Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a avut ieri, 29 ianuarie 2015, o întrevedere bilaterală cu ministrul leton al Justiției, Dzintars Rasnačs, la care s-a discutat despre reforma justiției și oportunitatea amplificării colaborării pe segmentul justiției. Întrevederea a avut loc la Riga, în contextul Reuniunii Informale a miniștrilor de Justiție și ai Afacerilor Interne din țările Uniunii Europene și ale Parteneriatului Estic, care se desfășoară în perioada 29-30 ianuarie.
Viceministrul Sabina Cerbu l-a felicitat pe ministrul leton al Justiției pentru că, în premieră, Letonia deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Totodată, în cadrul întâlnirii, viceministrul Justiției și-a exprimat gratitudinea față de Ministerul Justiției al Letoniei pentru susținerea și interesul pe care-l manifestă față de reformele care au loc în Republica Moldova, în special în sectorul judiciar. ”Vă mulțumim pentru că sunteți interesați de ce se întâmplă în țara noastră. Apreciem această întrevedere bilaterală drept un semnal de solidaritate şi susţinere din partea Letoniei în implementarea reformelor demarate, în atingerea obiectivului de integrare europeană”, a subliniat Sabina Cerbu.
În context, viceministrul a trecut în revistă toate schimbările care au avut loc în sistemul judecătoresc din Republica Moldova: adoptarea pachetului de legi anti-corupție, care prevede instituirea confiscării extinse, creșterea de trei ori a plafonului amenzilor pentru infracțiuni de corupție, instituirea obligativității testării cu detectorul de minciuni a candidaților la funcția de judecător sau procuror, testarea integrității profesionale a funcționarilor publici, implementarea serviciului de probațiune, inițierea reformei Procuraturii etc. ”Suntem abia la mijloc de reformă, dar ne bucurăm că politicile promovate de Ministerul Justiției dau rezultate. Pentru prima dată în istoria țării avem judecători condamnați pentru acte de corupție, mai mult de o treime din corpul judecătoresc a fost schimbat cu magistrați tineri, profesioniști, integri. În toate instanțele dosarele se repartizează aleatoriu, iar ședințele de judecată se înregistrează audio, ceea ce face ca actul justiției să fie corect și transparent. Bineînțeles, mai sunt multe de făcut, dar sperăm că vom reuși să atingem obiectivele pe care ni le-am propus, să oferim cetățenilor accesul la o justiție echitabilă, profesionistă, integră”, a spus Sabina Cerbu.
Ministrul leton al Justiției, Dzintars Rasnačs, a felicitat Republica Moldova pentru rezultatele obținute în reformarea justiției. ”Ați făcut pași enormi în reformarea acestui sector. Ați reușit să promovați măsuri dure în lupta cu corupția și trebuie să continuați în același ritm, cu același entuziasm. Desigur, este greu și e nevoie de timp pentru ca cetățenii să simtă schimbările, dar vă încurajăm să continuați”, a reiterat Dzintars Rasnačs.
Oficialul leton a mai spus că țara sa este deschisă pentru consolidarea relațiilor bilaterale și și-a arătat disponibilitatea de a ajuta Republica Moldova la implementarea anumitor acțiuni prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției. Urmează ca părțile să stabilească pe ce segmente vor colabora.
Menționăm că, pe 6 decembrie 2013, la Chișinău, și pe 21 ianuarie 2014, la Riga, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea dintre Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al Republicii Letonia. În perioada 2012-2013 au avut loc patru vizite ale reprezentanților Ministerelor Justiției din ambele state, două desfășurate la Chișinău și două la Riga.
Dina Roșca