Potop în localitatea Mărculești, raionul Florești. Peste 40 de hectare de pășune din sat s-au transformat în baltă, după ce râul Răut a ieșit din albie. O porțiune de drum şi mai multe izvoare au fost înnămolite. Şi totul din cauza unui baraj blestemat care blochează fluxul apei și inundă zona, potrivit www.canal3.md.
“Aici tot era imaș, 40 de hectare care stau și azi în gestiunea Primăriei. Noi plătim impozite, banii se încasează de la toți cei care au vaci, capre, dar cine se folosește?! Nimeni”.
“Aici e mizerie totală. Eu în copilărie am apucat un izvor din care curgea apa curată ca lacrima”.
“Și în beci, și la fântână peste tot am avut apă. Nu știu ce să mai facem. Și stufărișul vine peste noi. Vulpile mi-au mâncat o grămadă de păsări”.
Pe alocuri, terenul inundat poate fi parcurs doar cu barcă. Situaţia e critică, spun oamenii şi cer autorităţilor să deschidă barajul pentru ca apa să se scurgă. Acest lucru este periculos, atenţionează şeful Inspectoratului Ecologic din Florești, iar urmările ar putea fi imprevizibile.
“Propunerea locuitorilor din Mărculești de a deschide barajul și a lăsa ca apa să curgă eu socot că este incorectă. Deoarece vor suferi gospodăriile ce se află mai la vale pe râul Răut”, a menţionat şeful Inspectoratului Ecologic Floreşti, Vitalie Ciorbă.
La rândul său, primarul satului Mărculeşti vorbeşte chiar despre o eventuală catastrofă ecologică în localitate.
“Epidemie mare poate fi aici, sunt multe insecte, poate să apară multe boli în localitate. Ca să intervenim nu putem, doar cu ajutorul populației din sat să curățăm stufărișul acesta, dar așa să investească primaria este imposibil”, a comunicat primarul satului Mărculeşti, raionul Floreşti, Iurie Cordon.
Barajul de pe râul Râut se află în gestiunea Întreprinderii Apele Moldovei. El a fost construit în 1982, cu scopul de a alimenta o stație de irigare. Acum doi ani, construcția a fost luată în arendă de un agent economic care și-a propus să pescuiască aici. La cererea ecologiștilor, contractul a fost reziliat din cauza daunelor provocate florei și faunei.
Dina Roșca