Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie și ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc au participat la ședința de testare a site-lui vinieta.gov.md, care va permite achitarea în regim online a taxei pentru folosirea drumurilor naționale de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta). La întrunire au mai fost prezenți și reprezentanți din cadrul Centrului de Guvernare Electronică, Poliției de Frontieră, Inspectoratului General al Poliției și Trezoreriei de Stat.
Precizăm că, începând cu data de 20 februarie a.c., vinieta va putea fi procurată la orice filială a BC ”Moldova Agroindbank” SA, dar şi online, prin intermediul serviciului Mpay, accesând site-urile vinieta.gov.md sau evinieta.gov.md, iar din data de 1 aprilie 2017, încasările obținute din vânzarea vinietelor urmează a fi administrate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.
Astfel, potrivit legislației în vigoare, verificarea confirmărilor care atestă achitarea vinietei va fi efectuată de către Serviciul Vamal doar la ieșirea din țară, în timp ce pe teritoriul țării, această competență le revine organelor Poliției și Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal.
Menționăm că achitarea electronică prin completarea individuală a formularului accesibil pe site-ul evinieta.gov.md sau pe site-ul vinieta.gov.md va fi gratuită, conducătorii auto având posibilitarea să-și procure în avans vinieta pentru o anumită perioadă de aflare pe teritoriul RM. În cazul completării formularului de plată a vinietei de către operatorii băncii, beneficiarii vor achita pentru acest serviciu un comision de 7 lei sau 1.5% din taxa spre plată.
Directorul General al Vămii Vitalie Vrabie a apreciat eficiența și comoditatea noii modalități de achitare a vinietei care reprezintă un exemplu de bune practice internaționale, exprimându-și totodată convingerea că soluția propusă va contribui semnificativ la fluidizarea traficului transfrontalier.
Amintim că, conform modificărilor operate prin Legea 280 din 16.12.2016, termenul maxim de aflare pe peritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Totodată, este de precizat că, pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin declarare prin acțiune până la momentul intrării în vigoare a legii menționate (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective.
O altă modificare prevede că mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care deţin permis de conducere emis în ţara în care au domiciliu, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 de zile. În acest caz, conducătorii acestora vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în țara noastră.