Repartizarea volumului de apă nefacturat este una din problemele majore atât pentru consumatorii de rând cât şi pentru SA „ACC”, un subiect discutat pe larg în instituţiile mass-media.
De-a lungul anilor furnizorul de apă a încercat mai multe soluţii pentru a minimaliza această diferenţă. Deşi unele rezultate s-au înregistrat problema încă există. Diferenţa de volum este cauzată de mai mulţi factori, cum ar fi:
1. multe contoare sunt instalate vertical, ceea ce duce la mărimea pierderilor de apă înregistrate;
2. folosirea magneţilor duce la oprirea vechilor contoare;
3. majoritatea contoarelor sunt vechi şi expirate;
4. decalaj între citirea apometrelor şi subsol;
5. majoritatea contoarelor nu corespund normelor tehnice. Altfel spus: nu sunt sigilate, sunt montate cu abateri sau au termenul de exploatare expirat;
6. proprietarii nu permit citirea datelor.
Prin urmare, datorită tuturor acestor factori, se înregistrează diferenţe mari faţă de contorul comun din subsol. Din acest considerent, începând cu anul curent – 2017, va fi iniţiată procedura de trecere la contorizarea de la distanţă a tuturor apartamentelor blocurilor locative. Pentru inceput vorbim despre instalarea contoarelor in cel putin 100 de blocuri. Instalarea contoarelor se va face din contul ACC si costa in jur de 5 mln. Lei. Lista acestora urmeaza a fi stabilita. Vorbim despre instalarea contoarelor radio, cu o precizie ridicată şi citire de la distanţă prin tehnologia wirelless.
Printre cele mai importante avantaje sunt:
1. acest sistem va permite citirea tuturor apometrelor indiferent de dificultatea de acces în spaţiile unde sunt montate;
2. citirea tuturor apometrelor dintr-un bloc va fi posibilă doar în câteva minute;
3. Contoarele radio au protecţie antimagnetică, pot sesiza pierderi de apă de la instalaţii defecte;
4. este asigurat confortul maxim al locatarilor, citirea fiind posibilă fără prezenţa lor acasă;
5. noile contoare au protecţie antifurt;
6. semnalizează utilizarea apei la debite reduse ;
Noul sistem va permite utilizarea a două metode de încasare: prin metoda de încasare şi metoda staţionară.
Prima presupune citirea indicaţiilor de către persoana responsabilă cu ajutorul unui modul radio special. Modulul radio având capacitatea de a colecta datele în raza de 300 de metri în timp de 20-30 de minute.
A doua metodă pentru care optează S.A „Apă-Canal Chișinău” este cea staționară. Aceasta va avea la bază același sistem de contoare ca și în prima metodă, doar că citirea la distanță va presupune colectarea datelor în mod automat, fără intervenția factorului uman. Acest lucru va fi posibil prin sistemului GSM, internetului sau fibră optică , astfel încât informațiile să fie stocate direct pe serverul de la S.A „Apă-Canal Chișinău”.
Încă din 2013, un asemenea sistem de contorizare a fost implementat în calitate de proiect pilot în cinci blocuri din municipiul Chișinău. Practica demonstrează că acesta este o soluţie reuşită. Trei dintre aceste blocuri ( str. Albişoara 84/4, Ginta latină 3/3, Haltei 21/2) au fost contorizate sută la sută, 2 doar parţial (bd Traian 6/3; Alba Iulia 206), din cauza refuzului proprietarilor de apartamente. Astfel, în blocurile unde există sistem de contorizare de tip nou în întregul bloc, diferența de volum înregistrată de contorul comun și volumul de apă înregistrat de contoarele din apartamente este doar de 1%, comparativ cu peste 500 de metri cubi în blocurile cu contoare mecanice.
Toate cheltuielile pentru instalarea noilor contoare vor fi suportate de întreprindere. Iniţial vor fi utilizaţi banii întreprinderii, dar sunt purtate discuţii şi cu reprezentaţii BERD şi BEI, pentru alocarea surselor financiare necesare.
Elena Ivanov