Studiile statistice realizate recent au relevat faptul că media de vîrstă la care copii se apucă de fumat alternează în jurul vîrstei de 13 ani. Tocmai de aceea este bine să conștientizați faptul că nu este niciodată prea devreme să dicutați cu el în privința efectelor nocive ale fumatului, precum și să vă transformați voi înșivă într-un exemplu pozitiv în această privință. Cu toate acestea mulți dintre părinți, și asta cu atît mai mult cu cît este vorba despre părinți fumători, consideră că demersul este destul de dificil de concretizat. În întîmpinarea tuturor acestor probleme Inspectoratul de Poliție Edineț vă propune 10 pași eficienți pentru a vă ajuta să stabiliți o metodă cît mai bună de insuflat copilului dumneavoastră reticența față de țigari.
1. Fiți dumneavoastră primul exemplu din viața copilului. Este foarte important să conștientizați faptul că încă din primii ani de viață copilul dumneavoastră învață imițînd tot ceea ce vede în jur. Studiile au demonstrat faptul că dacă parinții sunt fumători șansele că și copii acestora să se îndrepte, mai devreme sau mai tîrziu, spre acest viciu sunt sporite considerabil. Prin urmare, este bine să încercați să vă lăsați de fumat încă înainte de venirea pe lume a copilului, iar dacă demersul vi se pare prea greu, explicați-i copilului dumneavoastră faptul că țigările nu reprezintă o alternativă. Mai mult decît atît, amintiți-vă să nu fumați în prezența acestuia și nici să nu lăsați țigările sau scrumiera la îndemîna lui, astfel încît să eliminați tentația de a-și aprinde pe ascuns o țigară. Deasemenea, comunicarea este un factor important în această situație, și prin urmare este bine să îi expuneți copilului cît de greu este să vă lăsați de fumat, precum și să vă exprimați regretul cu privire la faptul că ați luat calea acestui viciu.
2. Informați-vă în privința efectelor nocive ale țigărilor asupra organismului. Este foarte important pentru educația copilului dumneavoastră este să fiți dumneavoastră înșivă foarte bine informați cu privire la efectele nocive pe care țigările le pot avea asupra organismului uman. Astfel, veți putea să îi expuneți și acestuia gradul de risc la care este supus dacă va alege să înceapă să fumeze. Un lucru foarte important însă este ca aceste discuții să nu se poarte pe un ton autoritar, ci dimpotrivă să ia forma unor discuții libere și deschise.
3.Feriți-vă copilul cît mai mult de contactul cu fumul de țigară sau cu persoanele care fumează, nu numai pentru exemplul negativ pe care îl pot oferi, ci și pentru sănătatea acestuia. Astfel, în momentul aprinderii unei țigări în atmosferă sunt eliberate aproximativ 4000 de substanțe nocive, ceea ce face ca fumătorii pasivi să fie mult mai predispuși la dezvoltarea anumitor condiții medicale, precum cancerul pulmonar. În acest sens este recomandat să interziceți fumatul în casă sau în automobil.
4. Induceți-i copilului dumneavoastră dorința de independență. Este recomandat ca, încă de la vîrste fragede, copilului dumneavoastră să i se ofere șansa să își manifeste independența. Astfel, în timp, puteți să îi prezentați dependența de țigări ca pe o subminare a libertății de sine, ca pe o formă de condiționare a stării de sine și a funcționării organismului în parametrii normali. Mai mult decît atît, dezvoltînd încă din copilărie o gîndire autonomă, ajuns la vîrsta adolescenței, copilul dumneavoastră va putea să reziste presiunilor impuse de cercul de prieteni.
5. Expuneți-i copilului dumneavoastră dezavantajele financiare ale dependenței de țigări. Pentru îndeplinirea cu succes a acestui demers nu este nevoie decît să faceți un calcul estimativ al banilor care va trebui să îi cheltuie lunar, sau chiar anual pentru a-și cumpăra țigări, precum și să îi prezentați o listă a lucrurilor pe care le poate achiziționa în limita acestei sume.
6. Discutați deschis despre spoturile publicitare care implică țigări. Inspectoratul de Poliție Edineț recomandă să purtați discuții cît mai deschise, și bineînțeles adaptate nivelului de vîrsta copilului dumneavoastră, legat de spoturile publicitare la diferite mărci de țigări. Acest lucru este cu atît mai important cu cît copilul dumneavoastră are o vîrstă încă fragedă, și prin urmare procesul de învățare se face prin imitarea lumii înconjurătoare.
7. Apelați la ajutorul fraților mai mari. Este bine să mențineți un control strict și totuși subtil asupra fraților mai mari astfel încît, pe de o parte acestia să nu se simtă neglijați, și pe de altă parte pentru fi siguri ca ei inșiși nu au luat “calea tabacului”. În plus, datorita apropierii de vîrsta fratele sau sora mai mare pot constitui un exemplu esențial pentru copilul dumneavoastră. Astfel, este indicat chiar să aplelați la ajutorul fraților mai mari în această privință, și asta cu atît mai mult cu cît acestia, la rîndul lor vor simți că le acordați atîta încredere, încît să participe activ la educația frățiorului mai mic.
8. Propuneți activități antifumat conducerii școlii pe care o urmează copilul dumneavoastră. Trebuie să înțelegeți faptul că școala joacă un rol esențial în dezvoltarea copilului dumneavoastră, și prin urmare este foarte important ca acesta să fie implicat în diverse activități antifumat încă de la vîrste cît mai mici. Pentru aceasta, Inspectoratul de poliție Edineț vă sfatuiește să vă implicați activ în activitățile extrașcolare organizate de unitatea de învățămînt la care copilul dumneavoastră este înscris. Acest lucru poate să se concretizeze prin propuneri, sau chiar să fiți dumneavoastră organizatorul alături de alți părinți.
9. Nu vă lasați copilul să se joace cu jucării sub forma de țigări. Cînd sunt mici copiii reușesc să transforme orice obiect din preajma lor într-o jucărie. Mai mult decît atît pe piață pot fi găsite în prezent jucării sub formă de țigară sau scrumiere, astfel încît acestea să se apropie cît mai mult de lumea adulților. Ceea ce trebuie să înțeleagă fiecare părinte este faptul că a-i cumpăra copilului o astfel de jucărie, echivalează cu a-i pune în mînă o țigară aprinsă.
10. Alegeți locurile publice în care nu se fumează. Încercați că în momentul în care ieșiți să luați masa la un restaurant sau pur și simplu să vă recreați alături de familie la o terasă, să alegeți locurile unde nu se fumează. În primul rînd, un mediu în care este prezent fumul de țigară poate fi extrem de nociv pentru sănătatea copilului dumneavoastră și în același timp, și în plus poate constitui un exemplu negativ pentru acesta.
Trăiți un mod sănătos de viață !!!