Spălări de bani și alte acțiuni grave de corupție în detrimentul consumatorilor „Apă-Canal Bălți” sunt acoperite de reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care are susținere din partea Procuraturii și a Parlamentului, scrie www.1news.md.
În urma auditului s-a demonstrat faptul că prin intermediul „Apă-Canal Bălți” s-au spălat bani, iar responsabil de această situație este reprezentatul Guvernului, Octavian Mahu, care încearcă să-i restabilească în funcții pe foștii conducători ai întreprinderii – directorul Victor Cordodel și contabilul principal Mariana Bunescu.
În urma unui audit comandat de primarul Renato Usatîi s-a demonstrat că transferurile din conturile întreprinderii municipale „Apă-Canal Bălți” spre companii fantomă s-a efectuat cu implicarea lui Corcodel și Bunescu, responsabili de aceste tranzacții ilegale.
Potrivit agenției Omega, în urma auditului s-a constatat că banii erau transferați în contul unor companii fantomă cu care întreprinderea nu avea vreo legătură contractuală.
Potrivit materialelor din audit, schema era următoarea: „Facturile se făceau pe numele unei companii cu care întreprinderea avea relații contractuale, dar, în același timp, se trecea un cod IBAN care aparținea unei companii-fantomă”.
În doar câteva luni din 2016 s-au efectuat 5 astfel de tranzacții, în valoare de 291.701 lei, bani achitați de cetățeni pentru facturile la apă.
Este cunoscut faptul că în schemă au fost implicate două companii din Soroca, dar și un locuitor al orașului Rîbnița, care deține cetățenie moldovenească.
În aceste condiții, reprezentatul Guvernului Octavian Mahu, care a avut relații directe cu funcționarii concediați pentru implicarea în aceste scheme frauduloase, insistă pentru repunerea imediată în funcție a acestora. În această schemă de protecționism este implicat și șeful de la Inspecția Muncii, Serghei Strul.
Trebuie de remarcat faptul că atât Mahu cât și Strul au făcut parte din conducerea orașului Bălți de până la 2015. De asemenea, Mahu este protejat în prezent de câțiva deputați din actualul Parlament care se află „sub înaltul patronaj” al oligarhului Vladimir Plahotniuc.
După cum au relatat și anterior mai multe portaluri, inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a demonstrat o serie de infracțiuni grave efectuate de către conducerea „Apă-Canal Bălți”, sub protecția lui Octavian Mahu.
La fel se poate vedea și în actul inspecției financiare a Minsterului Finanțelor asupra întreprinderii, care abundă de o serie de infracțiuni financiare grave comise de conducere, în frunte cu directorul Victor Corcodel și contabilul-șef Mariana Bunescu.
Potrivit documentului, doar în perioada 2014 – prima jumătate a anului 2016, aceste acțiuni au adus prejudicii de 11 milioane de lei întreprinderii „Apă-Canal Bălți”.
Principalele prejudicii vin ca urmare a cheltuielilor neargumentate sau a anumitor lucrări nefinalizate.
Pentru a înțelegerea mărimea prejudiciului, este suficient să vedem doar câteva cifre care rezultă din inspecția financiară. Este important de menționată că toți acești bani provin din facturile consumatorilor:
772,101 lei – în relațiile cu SRL TehnoTransUnion;
435,100 lei – o plată fictivă în adresa GP Acva-Nord;
957038 lei – transfer nejustificat către SRL Retall Grup;
1 618 142.78 lei – în relațiile cu SRL-Cebsor Trans;
1,790,183 lei – în relațiile cu Anastasia SRL-Grup;
1 565 749.60 lei – în relațiile sale cu întreprinderea individuală “Gherciu Ion”;
1775 614.04 lei – în relațiile cu SRL Advex Sistem si altele.
Inspectorii financiari au fost șocați de cazul în care unei persoane fizice i-au fost achitați 960 de mii de lei numerar. Asta chiar dacă legea interzice expres plățile în numerar care depășesc suma de 100 de mii de lei.
În urma descoperirii acestor furturi din întreprindere, activitatea directorului „Apă-Canal Bălți” Victor Corcodel și a contabilului-șef Mariana Bunescu a fos suspendată conform hotărârilor Consiliului Municipal din 30 iunie, respectiv 20 iunie.
Sursa: www.1news.md