Fostul procuror-adjunct al sectorului Buiucani, Elena Neaga, care a ajuns în atenţia presei anul trecut, după ce a plasat pe reţelele de socializare mai multe poze din locuinţa sa luxoasă din oraşul Străşeni, şi-a găsit, din nou, un fotoliu confortabil. De această dată, la Procuratura Generală.
Un ordin în acest sens a fost semnat de şeful instituţiei, Corneliu Gurin. Decizia vine la aproximativ opt luni după ce Elena Neaga a fost sancţionată disciplinar şi retrogradată în funcţie, fiind trimisă la Procuratura de Transport.
Elena Neaga activează de peste două luni în Secţia juridică, implementare a reformelor legislative şi instituţionale din cadrul Procuraturii Generale. O confirmă reprezentanţii Secţiei Personal din cadrul instituţiei. Elena Neaga se ocupă de elaborarea actelor legislative şi normative, nu şi de examinarea cauzelor penale.
Procurorul general Corneliu Gurin nu a răspuns la telefon pentru a comenta decizia luată, asta după ce, la începutul lunii martie 2014, a semnat un ordin prin care Elena Neaga a fost retrogradată în funcţie, fiind trimisă de la Procuratura sectorului Buiucani la Procuratura de Transport.
Asta din cauza faptului că, la sfârşitul lui februarie 2014, Elena Neaga a ajuns în vizorul opiniei publice, întrucât a publicat pe internet mai multe poze din locuinţa sa de milioane, construită în 2012. Din fotografii se vede mobila scumpă în dormitor, bucătărie, camera de oaspeţi şi baie. Mai mult, Elena Neaga a pozat şi pe patul conjugal, în lenjerie.
În majoritatea imaginilor, ea purta bijuterii impunătoare din aur. În timp ce unii locuitori din Străşeni au declarat atunci că Elena Neaga s-a îmbogăţit destul de repede, după ce a devenit procuror, femeia a spus că şi-ar fi făcut averea timp de 15 ani, timp în care a lucrat la o grădiniţă dintr-un sat din raionul Străşeni. După scandalul izbucnit, Elena Neaga şi-a şters profilul de pe site-ul de socializare, iar Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii i-a aplicat o mustrare pentru că a încălcat normele Codului de Etică.
În schimb, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control pentru verificarea legitimităţii veniturilor şi proprietăţilor deţinute de Neaga. Membrii CNI au descoperit mai multe neconcordanţe în declaraţia de avere a funcţionarei. Ei s-au arătat nedumeriţi de faptul că procurorul şi-a cumpărat în 2013 un automobil Audi A6 din 2007 cu doar 10 mii de lei. Totodată, ar mai fi achiziţionat o maşină cu 45 de mii de lei, pe care ar fi vândut-o ulterior cu 100 de mii de lei. Mai mult, Elena Neaga nu ar fi declarat un cont bancar.
În aceste condiţii, CNI-ul a sesizat Procuratura Generală. Elena Neaga a depus însă o cerere la Judecătoria sectorului Râşcani prin care a solicitat anularea actului de constatare al Comisiei Naţionale de Integritate, iar solicitarea a fost acceptată.