Regimul fără de vize în UE a avut un impact pozitiv şi a generat o creștere semnificativă a traversărilor prin punctele de trecere Leușeni și Sculeni. Prin aceste 2 puncte de trecere, ce s-au dovedit a fi cele mai solicitate de la frontiera cu Uniunea Europeană, au fost înregistrate circa 3.1 milioane de traversări ale persoanelor, cu peste 600 mii mai mult decât în anul 2013. La fel, a crescut și numărul de traversări ale unităților de transport, fiind înregistrat circa un milion în comparație cu cele 800 mii, în 2013. Deși au fost perioade când aceste puncte de trecere au fost suprasolicitate, inspectorii de frontieră au reușit să facă față afluxului de persoane și transport, realizând un control fluent şi operativ, oferind participanților la traficul transfrontalier servicii de calitate în timpul traversării graniței.
Analiza tabloului operațional la nivelul Direcției Regionale VEST denotă că, posibilitatea oferită cetățenilor moldoveni de a merge în UE fără de vize a determinat și reducerea cazurilor de trecere ilegală a frontierei de stat cu scop de migrare. Pe segmentul ”verde” al frontierei, în 2014, au fost documentate 14 astfel de cazuri, iar în 2013 – 24. De menţionat însă că, sectorul a devenit atractiv pentru originarii din țările cu risc migrațional sporit, în acest sens au fost documentate 4 cazuri cu implicarea a 13 cetăţeni sirieni şi 2 afgani.
O altă caracteristică a situației de la frontiera moldo-română, în subdiviziunile aflate în gestiunea Direcției, este creșterea esențială a numărului de traversări în scopul trecerii ilegale a produselor de tutungerie, au fost semnalate 24 de cazuri, indicatorul fiind în creştere cu 33% în comparaţie cu cel din 2013. Fenomenul infracțional se explică prin diferenţele de preţuri la astfel de produse pe pieţele de desfacere din Republica Moldova în comparație cu cele din Uniunea Europeană.
La fel, prin punctele de trecere Ungheni, Leușeni și Sculeni se observă o mărire a numărului de depistări ale documentelor false sau falsificate, comparativ cu 2013. În total, în 2014 au fost documentate 37 de cazuri, cele mai frecvente au fost utilizarea documentelor de însoțire a mijloacelor de transport contrafăcute, în special certificatele de asigurare obligatorie Cartea Verde – 26.
Pe parcursul anului 2014, la nivelul Direcţiei Regionale VEST au fost înregistrate 465 cazuri de încălcare a legislaţiei frontaliere cu implicarea a 592 persoane. Categoria generală a persoanelor care încalcă legislaţia frontalieră rămâne a fi locuitorii unităţilor administrativ-teritoriale din proximitatea frontierei, cel mai des aceştia ignoră regulile de aflare în zona de frontieră – 209 persoane din numărul total.
Este important de menţionat coopearea Direcţiei cu Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi în cadrul căreia au avut loc patrulări comune pe râul Prut, întâlniri la nivel de experţi, întâlniri de lucru ale şefilor subdiviziunilor teritoriale, activităţi care au contribuit la prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, rezultatele operative obţinute fiind o dovadă a eficienţei acestor relaţii bilaterale.
Şi în 2015, principalii factori de risc pentru subdiviziunile subordonate Direcţiei Regionale VEST rămân a fi creşterea fenomenului migraţiei ilegale din partea cetăţenilor ţărilor cu risc sporit migraţional, care vor încerca să folosească Republica Moldova ca ţară de tranzit spre UE, contrabanda cu produsele de tutungerie, condiţionată de diferenţele de preţuri pe pieţele ţărilor europene, prezentarea de către persoane la controlul de frontieră a documentelor de călătorie false sau contrafăcute pentru a ajunge în comunitate, la fel şi introducerea frauduloasă în Republica Moldova a mijloacelor de transport în baza certificatelor de înmatriculare, procurilor false sau falsificate.
Referitor la rezultatele activității Direcției Regionale VEST și prioritățile pentru 2015, care au fost prezentate, astăzi, în ședința de bilanț, șeful Poliției de Frontieră și-a exprimat încrederea că fiecare din angajat al Direcției acționează cu profesionalism pentru combaterea fenomenului infracțional transfrontalier, în contextul exigențelor determinate de noua configurație a graniței estice a Uniunii Europene. „Știu că odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, responsabilitățile au crescut și dumneavoastră trebuie să fiți conștienți de complexitatea acestora, fie că este vorba de rețelele de migrație clandestine, fie că este vorba de contrabandă sau alte ilegalități. Astfel, vin cu îndemnul să aveți încredere în ceea ce faceți și cum acționați, perfecționați-vă constant pregătirea și dați dovadă de calitate în activitățile de serviciu, pentru a consolida imaginea în societate și a spori, implicit, prestigiul Poliției de Frontieră” a menționat șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice.
Totodată, în vederea gestionării eficiente a activității personalului Direcției Regionale VEST, Dorin Purice a solicitat să fie respectată echidistanța în procesul de promovare pe scara ierarhică, cât și diversificate metodele de instruire, cu implicarea tuturor angajaților.
Dina Roşca