Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a lansat ieri o campanie de integrare a tinerilor care studiază la Universitatea Tehnică din Republica Moldova în mediul practic. Joi, 30 noiembrie, un grup de studenți ai Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi a efectuat o vizită de documentate în depourile Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, unde au putut vedea cum se desfășoară procesul de reparație al vagoanelor dar și locomotivelor.
Mai întâi, tinerii au mers la vagonul de reparație al locomotivelor. Cei mai buni specialiști din cadrul instituției le-au prezentat studenților schemele de construcție a locomotivelor, metodele de reparație, dar și tehnici de utilizare ale acestora. După care le-au fost prezentate și garniturile noi din cadrul CFM, vorbim despre trenurile modernizate la uzina din Pașcani, România.
Ulterior, aceștia au vizitat și depoul de reparație al vagoanelor. Și acolo, cei mai experimentați ingineri i-au condus pe tinerii studenți în toată hala. Inițial le-a explicat cu este construit un vagon de marfă sau unul de pasageri și ce principii sunt luate în calcul la fabricarea acestora. Mai apoi, studenții au văzut și procesul propriu-zis de asamblare a roților, șasiului, sau altor piese din vagon. De asemenea, studenților le-a fost explicată și procedura de construcție a căilor ferate din Republica Moldova, dar și cum se schimbă platformele trenurilor, în funcție de ecartamentul pe care circulă.
La final, aceștia au vizitat și sediul administrativ al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Acolo studenții au făcut cunoștință cu planul de restructurare al instituției, dar și metodele de modernizare a infrastructurii. De asemenea, aceștia au fost îndemnați de conducerea CFM să studieze cât mai aprofundat toate disciplinele, pentru ca ulterior să se poată încadra cu ușurință în acest domeniu și să se angajeze la Î.S. „CFM”.
Diana Munteanu