În scop de transpunere în fapt a indicațiilor Prim-ministrului Pavel Filip, privind asigurarea în școli și grădinițe a alimentației sănătoase a copiilor, conform Ordinului nr. 363, emis de către Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, subdiviziunile ANSA, timp de cinci zile, au efectuat controale la 6 depozite alimentare aflate în gestiunea Ministerului Educației, de unde sunt distribuite produse alimentare la instituţiile de învățământ.
De asemenea, verificării au fost supuse și 323 blocuri alimentare din instituții şcolare şi 238 blocuri alimentare din instituţiile preşcolare.
La unele din obiectele supuse controlului au fost constatate neconformităţi de ordin tehnic-sanitar, depistate produse neconforme, cum ar fi:
- produse cu termenul expirat: fasole – 5 kg, ceai negru – 5 pachete x 100 g, mazăre verde – 1 borcan (720 g), 3 borcane (500g), lapte condensat – 85 buc. (380g), lapte pasteurizat, ulei de floarea soarelui, ouă, lapte, turte dulci, magiun de mere (64 kg), pâine, piper negru, covrigei, cacao.
- produse neetichetate sau cu eticheta necorespunzătoare: stafide – 1 kg, prune uscate – 3 kg, peşte, pulpe de găină.
- produse afectate de rozătoare: napolitane cu aromă de lapte – 2,5 kg,
- produse fără acte de conformitate sau acte necorespunzătoare: pâine, fructe, legume, peşte, caşcaval, colţunaş cu cartofi, ouă de găină, produse de patiserie, stafide, mere uscate, fileu de peşte congelat, zahar.
La multe obiecte data eliberării certificatului sanitar-veterinar la produse din carne nu corespunde cu data fabricării indicate pe etichetă, la produsele de origine vegetală certificatele de inofensivitate lipsesc sau nu corespund. Responsabilitatea pentru încălcările admise revine în aceste cazuri agenților economici și persoanelor care recepționează produse alimentare pentru alimentația copiilor.
S-au depistat alimente din lista produselor interzise în alimentaţie la şcoli şi grădiniţe – chifle, urechiuşe, conuri cu creme vegetale, lapte condensat.
Toate produsele neconforme au fost retrase din consum, cele cu termen expirat au fost nimicite, s-au întocmit procese verbale de contravenţie faţă de persoane care au comis contravenţii.
În urma controlului efectuat la depozitele din mun. Chișinău, care furnizează produse alimentare instituțiilor de învățământ școlar și preșcolar, au fost prelevate 80 probe de produse alimentare şi remise către Centrul Republican de Diagnostică Veterinară şi la laboratorul Centrului Național Sănătate Publică, pentru efectuarea investigaţiilor.
Controalele la instituțiile de învățământ și preșcolare continuă, pe marginea rezultatelor fiind luate măsurile de rigoare.
Menționăm, însă, că atribuțiile ANSA, conform legislației în vigoare, se limitează la certificarea producției de origine vegetală și animală, la controlul calității producției importate și a celei destinate exportului. Agenția efectuează, de asemenea controale oficiale de stat la întreprinderile înregistrate. Alte competențe, cum ar fi achizițiile de produse, licitațiile pentru asigurarea obiectelor cu alimente, încheierea contractelor cu agenții economici, verificarea documentelor, precum și păstrarea, procesarea produselor, revin persoanelor responsabile din administrația locală, de la Ministerul Educației, iar o parte din abilități țin și de competența directă a Agenției pentru Protecția Consumatorului și a altor instituții.
ANSA își exprimă convingerea că și aceste autorități se vor implica plenar în soluționarea problemelor existente, pentru ca în comun să asigurăm copiilor o alimentație sănătoasă.
*Foto simbol
Elena Ivanov