
Numeroși reprezentanți ai autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Sud, dar și specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională Sud au participat, recent, la seminarul de instruire privind managementul ciclului de proiecte transfrontaliere, desfășurat în orașul Cimișlia, potrivit unui comunicat de presă.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Austriacă în Republica Moldova în cooperare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și a avut drept scop să furnizeze informații practice cu privire la oportunitățile de finanțare în cadrul noilor programe transfrontaliere.
Astfel organizatorii speră să îmbunătățească calitatea proiectelor transfrontaliere dezvoltate de beneficiarii din Republica Moldova.
În această ordine de idei, Oxana Paierele, șefa Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor a Ministerului Dezvoltări Regionale și Construcțiilor, a declarat: “Scopul principal al seminarului pe care ne-am propus să-l organizăm în comun cu partenerii austrieci este creșterea capacității potențialilor beneficiari de finanțare europeană transfrontalieră din Republica Moldova și realizarea de parteneriate cu potențiali beneficiari din România, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Letonia, Estonia și alte țări. Or, intensificarea cooperării transfrontaliere între țara noastră și țările vecine, inclusiv cele din spațiul european, este unul din obiectivele principale care se regăsește pe agenda de lucru a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.”
Totodată, se cere a fi menționat faptul că sesiunea de instruire a fost desfășurată în contextul lansării, în timpul apropiat, a apelurilor de propuneri de proiecte pentru programele CTF, eligibile pentru Republica Moldova (Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și Programul Transnațional Dunărea 2014-2020). În acest sens, participanților le-au fost explicat ghidul solicitantului si modul de completare a cererii de finanțare, pentru ca, la finalul perioadei de depunere a proiectelor, să existe cât mai multe proiecte bune în Regiunea de Dezvoltare Sud, acceptate pentru finanțare.
În cadrul seminarului, de către reprezentanții grupului de companii „AVENSA”, care oferă asistență în domeniul elaborării și implementării proiectelor, au fost prezentate, în linii generale, programele de cooperare transfrontalieră 2014-2020, moderatorii oferind participanților unele exemple de proiecte transfrontaliere de succes, implementate în perioada de finanțare 2007-2013.
Seminarul a avut un pronunțat caracter practic, interactiv, participanții având ocazia să creeze și să consolideze parteneriate, să își armonizeze ideile de proiecte și să primească lămuriri pentru buna dezvoltare a proiectelor din partea autorităților competente.
În cadrul aceleiași instruiri participanții au avut oportunitatea să învețe cum să dezvolte un proiect transfrontalier, să elaboreze matricea cadrului logic, cererea de finanțare și bugetul acestuia.
Dina Roșca