Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează cu privire la rezultatele recepționării solicitărilor de finanțare pentru anul 2016, campanie desfăşurată în perioada 5 august – 31 octombrie curent.
Astfel, AIPA pe parcursul anului curent, și mai exact în decurs de 3 luni, a recepționat peste 4500 de cereri de subvenționare în sumă totală de cca 630 mil. lei. Cele mai multe cereri de finanțare, 1418 la număr au fost depuse la submăsura 1.3. „Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convențional”, măsura ce s-a bucurat de succes și în anii precedenți. Valoarea solicitărilor de finanțare la această submăsură se ridică la cca 116 mil. lei.
Un interes deosebit s-a înregistrat și pentru submăsura 1.2. „Stimularea investițiilor pentru înființarea, modernizarea şi defrișarea plantațiilor multianuale” pentru care AIPA a primit 942de cereri de finanțare. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor cererilor depuse pentru această submăsură se ridică la 166 mil. lei.
Cererile recepționate pentru submăsura 1.7. „Stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi instituțiile financiare nebancare” sunt 1184, având valoarea totală nerambursabilă de 81 mil. lei.
Referitor la proiectele ce vizează infrastructura postrecoltare, menționăm că pentru submăsura 1.6. „Stimularea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare” au fost depuse 268 de cereri de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de cca 133 mil. lei.
Prin intermediul submăsurii 2.2. „Stimularea investițiilor pentru procurarea echipamentului de irigare” au fost depuse 119dosare cu o valoare totală de 21 mil. lei.
Numărul cererilor de finanțare depuse la submăsura 1.7A. ”Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură” este de 118 dosare, însumând 11 mil. lei.
Referitor la investițiile în ferme, submăsura 1.4. „Stimularea investițiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice”, AIPA comunică că au fost depuse la sediile Oficiilor Teritoriale ale AIPA 93 de dosare în valoare totală nerambursabilă de circa 38 mil. lei.
Prin intermediul submăsurii 1.1. „Stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat” au fost primite 67 de cereri de finanțare în valoare totală de 17 mil. lei.
Pentru măsura 4. „Îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii rurale”, o măsură relativ nouă care a fost inclusă pentru prima dată în anul 2015, s-au depus 52 de cereri de finanțare, în valoare totală de cca 8 mil. lei.
În cadrul submăsurii 2.3. „Stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea cheltuielilor la irigare” AIPA a primit 50 cereri de finanțare cu o valoare totală nerambursabilă de 4 mil. lei.
La submăsura 1.5. „Stimularea procurării animalelor de prăsilă şi menținerii fondului genetic al acestora” s-au depus 46 de cereri cu valoarea de aproximativ 26 mil. lei.
Pentru dosarele care vizează gestionarea durabilă a resurselor naturale, respectiv, submăsura 2.4. „Stimularea investițiilor pentru procurarea echipamentului No-Till şi Mini-Til”, Agenția a primit 44 de dosare. Valoarea totală nerambursabilă a acestora este de 8 mil. lei.
În 2016 a fost deschisă sesiunea de primire a cererilor si pentru două măsuri noi, acestea vizează ”Susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice”- submăsura 2.5. și ”Serviciile de consultanţă şi formare” – măsura 5. Astfel, pentru dezvoltarea şi promovarea agriculturii ecologice au fost depuse 14 dosare în valoare de 600 mii lei, iar pentru măsura 5, s-au depus 6 solicitări de finanțare în valoare de 12 mii lei.
Pentru submăsura 2.1. “Stimularea investiţiilor pentru consolidarea terenurilor agricole” au fost depuse 2 dosare în valoare de cca18 mii lei, iar pentru submăsura 1.8 „Stimularea constituirii şi funcţionării grupurilor de producători agricoli” care este o submăsura relativ nouă, a fost depus un singur dosar cu valoarea de cca 215 mii lei.
De asemenea, AIPA informează că, actualmente, sunt autorizate 876 de cereri de finanțare în valoare totală de cca 99 mil. lei. Ulterior, urmează a fi autorizate până la finele lunii noiembrie, dosarele care se vor încadra în limita fondului de subvenționare a producătorilor agricoli prevăzut pentru 2016. Dosarele de subvenționare recepționate peste limita fondului de subvenționare disponibil vor fi autorizare spre plată din fondul de subvenționare pentru anul 2017.
Elena Ivanov