Frica de a nu se trezi cu casa dărâmată sau şi mai rău cu accidentarea cuiva din cauza unui salcâm foarte bătrân din preajmă, o face pe Ana Postu din s. Logăneşti să bată la mai multe uşi, mai bine de doi ani. Salcâmul cu pricina, de fapt, se află în drum la aproape un metru de la gard, fiind drept hotar dintre vecini.
„Copacul e foarte bătrân şi există pericolul că în cazul unor vânturi mai puternice sa se prăbuşească peste casa mea, dar şi peste casa vecinei, de aceea nu o dată le-am spus să taie salcâmul acesta. Vecina, care susţine că este al ei copacul, nu vrea nici în ruptul capului să-l doboare, spunând că ei nu-i încurcă, de aceea eu am fost nevoită să apelez la mai multe instanţe. Alături, la câţiva metri, dar deja în ograda vecinei, mai este un salcâm, care tot trebuie tăiat, deşi îi mai tânăr ” – a declarat dna Postu pentru curierul.md.
„Primarul mi-a zis atunci că n-are treabă, deoarece salcâmul nu este proprietatea administraţiei publice locale, ci este proprietate privată, adică e copacul vecinei, Parascovia Movileanu, şi e cazul ca ea să-l taie. Văzând încăpăţânarea ei, am mers la S.A. „Drumuri”, dar şi Ecologie, pentru a da ei permisiunea de tăiere a copacului sau măcar s-o oblige ei cumva” – a continuat dna Postu, fiind indignată de situaţia creată, în care nici organele respective, spun acestea, nu se puteau implica fără acordul proprietarului.
Într-adevăr, salcâmul cu pricina, care a devenit un măr al discordiei între cele două vecine, e unul foarte bătrân şi în cazul unei furtuni poate avea consecinţe dramatice asupra celor din preajmă. Deşi acesta creşte în drum, mătuşa Parascovia Movileanu susţine că copacul este al ei. „Acest salcâm l-a sădit încă socru-meu, vreo 50 de ani în urmă, şi pe atunci el se afla în ogradă, după aceea, gardurile au fost strămutate mai încoace cu câţiva metri de la drum, de aceea acum salcâmul e după gard”- ne spune dna Movileanu, care deşi conştientizează pericolul, spune că ea nu are posibilitate să-l taie. „Noi suntem doi moşnegi, cine să vină să ne taie copacul, da, au fost de la diferite inspecţii, chiar ne-au spus că ei ne taie copacul, dar noi trebuie să le achităm vreo 2 mii de lei pentru lucru… Dar eu de unde să i-au banii aceştia acum? Vecinei îi încurcă, lasă ea să cheme pe cineva să taie copacul…”- a spus mătuşa Parascovia pentru sursa citată.
„De ce nu, eu să tai copacul şi matale să-ţi iei lemnele?” – i-a replicat categoric vecina, Ana Postu. Anul trecut a căzut o creangă de pe copacul respectiv, nu a făcut nici o pagubă deoarece era una mică, dar acum chiar mi-e frică să stau în casă. Eu sunt de acord să-mi asum cheltuielile de tăiere a copacului, dar în cazul acesta eu îmi iau şi lemnele…” – spune răspicat dna Postu, supărată pe vecina care ar vrea lemnele, dar nu-şi taie copacul, care, cică, este al ei…
Reprezentanţii Inspecţiei Ecologice (IE) Hânceşti, care au fost la faţa locului la începutul anului curent, i-au avertizat pe vecini că copacul, într-adevăr, prezintă pericol de doborâre sau de rupere a unor crengi în cazul unor vânturi mai puternice, deoarece e unul foarte bătrân, deşi atunci nu era clar la a cui balanţă este totuşi salcâmul.
Contactat de sursa citată, directorul S.A. „Drumuri” Anatolie Nagacevschi susţine că copacul respectiv nu este la balanţa întreprinderii, şi deoarece salcâmul este în drum şi nu în ogradă, aflat până la linia roşie, cel mai probabil, este proprietatea primăriei locale, de aceea aceasta ar trebui să ia măsurile de rigoare. În acest context, primarul Valentin Danu ne-a specificat că a înaintat anterior către IE Hânceşti o cerere de eliberare a autorizaţiei de tăiere a copacului, şi îndată ce o va avea la mână, va soluţiona problema în cauză.
Reprezentanţii IE Hânceşti au mai făcut o vizită în teritoriu săptămâna trecută, pentru a clarifica care va fi totuşi soarta de mai departe a copacului cu bucluc.
„Tăierea doar a unor crengi nu este o soluţie, salcâmul trebuie tăiat cu totul, deoarece are o vârstă de peste 50 de ani, şi odată ce copacul este în drum, va trebui să se clarifice primăria locală, fiind proprietatea acesteia, adică să se procedeze conform legislaţiei în vigoare. În baza demersului primăriei locale, IE Hânceşti a eliberat recent autorizaţia de efectuare a tăierii copacului din drum. Astfel, urmează ca masa lemnoasă să se ia la evidenţa contabilă a primăriei, fiind ulterior repartizată la discreţia autorităţii publice locale” – a declarat pentru CURIER Boris Ţurcanu, inspector al IE Hânceşti.