Dezvelirea bustului Regelui Ferdinand a avut loc în cadrul evenimentelor culturale prilejuite de Hramul orașului, în prezența ASR Principele Radu al României, a numeroși oaspeți de onoare și locuitori ai raionului Ialoveni.
Solemnitatea de dezvelire a monumentului a fost realizată de Principele Radu, Anatolie Dimitriu, președintele raionului Ialoveni, și primarul Sergiu Armașu. Tot atunci, un grup de preoți de la Mitropolia Basarabiei au oficiat un serviciu divin în memoria Regelui Ferdinand I.
În discursul său, ASR Principele Radu al României a adus un omagiu Regelui Ferdinand, fondatorul statalității românești, și a menționat că Ferdinand este regele care merită cel mai mult să fie respectat de românii de pretutindeni. De asemenea, principele a mai adăugat că reinaugurarea monumentului de către membrii comunității din Ialoveni nu este un privilegiu pentru Ferdinand I, ci și o poartă deschisă spre înțelegerea propriei identități.
Mesaje de omagiu și de felicitare au mai rostit Excelența sa Ambasadorul României Daniel Ioniță; părintele Petru Buburuz, parohul bisericii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău; scriitorul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău; Mircea Cosma, președintele Fundației Cultural-Istorice “Mihai Viteazul” din Ploiești și fost președinte al Consiliului Județean Prahova; Anatolie Dimitriu, președintele raionului Ialoveni; și Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni.
Avocatul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Chișinău, a povestit istoria monumentului de la Ialoveni al Regelui Ferdinand I al României și a menționat că readucerea acestuia în fața românilor basarabeni este un act de igienă sufletească și spirituală. La fel, Iulian Rusanovschi le-a adus mulțumiri celor care au făcut posibilă instalarea monumentului, autorităților publice locale din Ialoveni, autorităților centrale, Ministerului Culturii, precum și Casei Regale a României și Ambasadei României.
Bustul instalat la Ialoveni îl înfățișează pe Regele Ferdinand I în cască de militar, în calitate de conducător suprem al armatei române. Acesta a fost înălțat pentru prima oară în anul 1938 și a fost distrus de sovietici în iunie 1940. În 1943 a fost restabilit, însă distrus încă o dată de comuniști în 1944.
Proiectul monumentului aparține sculptorului Alexandru Plămădeală și a fost restabilit din banii ialovenenilor, care au reușit să adune 200 de mii de lei, o sumă fabuloasă pentru condițiile anului 1942.
Astăzi, restabilirea bustului a fost realizată la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, prin contribuția basarabenilor Constantin Petușcan și Ion Deli. Actuala statuie este o reproducere fidelă realizată de sculptorul Grigore Băț și meșterul popular Veaceslav Lozan. Macheta bustului și fotografia postamentului au fost descoperite în arhivele de la București și cele de la Chișinău.
Primarul orașului Ialoveni le-a înmânat diplome de recunoștință celor care au realizat readucerea monumentului la Ialoveni – Iulian Rusanovschi, Constantin Petușcan și Ion Deli.
Evenimentul a culminat cu o depunere de flori la monumentul Regelui Ferdinand I, Întregitorul României.
Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său, regele Carol I. A condus România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.
La sfârșitul războiului, România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul rege al României Mari.
Sursa: ialovenionline.md