Consolidarea unui sistem modern de prestare a serviciilor de colectare și gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman reprezintă o preocupare majoră a autorităților Republicii Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a Premierului Pavel Filip cu reprezentanții companiei italiene Salgaim Ecologic, ce a avut loc aseară, la Guvern.
În cadrul întrevederii, interlocutorii au discutat despre posibilitatea deschiderii unei fabrici de prelucrare a subproduselor de origine animală, precum și de reciclare a uleiurilor de gătit uzate în ţara noastră. În acest context, compania a exprimat disponibilitatea de a realiza un asemenea proiect în țara noastră.
Potrivit unui comunicat de presă, Premierul a salutat intenția companiei italiene de a aduce investiții în Republica Moldova, dar şi faptul că aceasta vine să soluționeze o problemă ce ține şi de realizarea angajamentelor asumate în contextul implementării Acordului de Asociere RM – UE. Este vorba de asigurarea serviciilor de colectare și gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, cu respectarea tuturor standardelor europene. Totodată, Pavel Filip a remarcat că un alt domeniu în care activează Salgaim Ecologic, cel de colectare a uleiurilor de gătit uzate, de asemenea, reprezintă interes pentru Republica Moldova în vederea diminuării pericolului pentru mediul înconjurător.
„Suntem interesați în dezvoltarea unor asemenea servicii în Republica Moldova, este o problemă actuală și o restanță în planul nostru de aliniere la standardele europene în acest domeniu. Moldova cu siguranță are nevoie de asistență din exterior și Guvernul va acorda toată susținerea în realizarea acestui proiect important”, a spus Prim-ministrul.
La rândul său, reprezentanții Salgaim Ecologic au menționat buna colaborare cu specialiștii moldoveni și au prezentat opinia lor privind măsurile care urmează să fie luate de autoritățile moldovene în vederea asigurării unui sistem performant în domeniul procesării deșeurilor animale.
În context, Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a menționat că proiectul propus de partenerii italieni va avea un impact social important, inclusiv în domeniul sănătății publice și siguranței alimentare.
Șeful Executivului a exprimat toată deschiderea pentru o colaborare de lungă durată, precum și susținerea în promovarea proiectului dat, menţionând că acesta este extrem de necesar pentru Republica Moldova.
Elena Ivanov