Ministerul Sănătății a organizat astăzi o ședință de lucru cu reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Agenției Medicamentului și medicii șefi ai instituțiilor de asistență medicală primară din țară pentru a evalua situația privind prescrierea medicamentelor compensate, la două săptămâni după aprobarea actelor normative în vigoare. Scopul acestei ședințe a fost de a înlătura impedimentele existente și de a valorifica resurselor financiare alocate în acest sens.
Raportul efectuat de Ministerul Sănătății arată că circa 70% din instituțiile de asistență medicală primară din țară implementează corect ordinul respectiv. Centrele de Sănătate din raioanele Dondușeni, Drochia, Glodeni, Edineț, Criuleni, Anenii Noi, Dubăsari, Ocnița, Telenești, Rezina, Ungheni, Ceadîr Lunga, Vulcănești au inițiat eliberarea medicamentelor compensate pentru tratamentul episodic în volumul corespunzător.
În același timp, Ministerul Sănătății a constatat cu regret că există unele raioane unde nivelul de prescripție a medicamentelor compensate pentru cele 17 maladii, care pot fi tratate în condiții de ambulatoriu, este nul sau foarte scăzut. De exemplu, în instituțiile medicale din raioanele Leova, Strășeni, Comrat, Râșcani, Căușeni, Hâncești și Briceni nu a fost tratat nici un pacient în staționarele de zi, sala de proceduri sau la domiciliu.
Totodată, îngrijorător este faptul că deși a fost majorată lista medicamentelor compensate cu încă 65 de denumiri comune internaționale, sunt unele localități în care rata de prescriere a rețetelor compensate pentru un medic de familie este de zeci de ori mai joasă decât în alte raioane. În unele localități din raioanele Soroca, Telenești, Călărași, Căușeni, Drochia, Fălești, Rezina, Rîșcani, Sîngerei medicii de familie nu au prescris rețete cu medicamente compensate în volumul necesar. Astfel, în două săptămâni, un medic de familie de la Centrul de Sănătate din Telenești (Sărătenii Vechi) a prescris 3 rețete compensate, în Fălești (s. Glingeni) – 5, în Telenești (s. Mîndreşti) – 20,5, în Soroca (s.Parcani)- 29, pe când, medicii de la Ocnița, Orhei sau Anenii Noi au prescris câte 285-150 de rețete pentru medicamente compensate.
”Noi nu mai putem aștepta ca pacienții să vină și să ceară tratament compensat. Dacă în țară cu un an în urmă nu erau bani suficienți sau nu existau documente, ordine în acest sens, astăzi noi suntem în situația în care resursele financiare disponibile nu sunt valorificate. Noi avem peste 200 de milioane de lei, care trebuie să ajungă la cetățeni. Atitudinea unor medici, care, în mod vădit îngrădesc accesul populației la medicamentele compensate, punându-le în pericol sănătatea, va fi aspru sancționată”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. În timpul ședinței, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și-a manifestat îngrijorarea față de situația creată și a cerut implicarea tuturor actorilor pentru a soluționa problemele existente.
Prin urmare, Ministerul Sănătății va expedia scrisori de atenționare către președinții de raioane, dar și organele competente, pentru a lua măsurile de rigoare în regim de urgență, astfel încât să nu fie îngrădit accesul cetățenilor la medicamentele compensate și doctorii care periclitează procesul de prescriere a medicamentelor respective să fie sancționați.
Totodată, Ministerul Sănătății va institui o comisie specială, care va monitoriza prescrierea medicamentelor compensate în raioanele care au înregistrat deficiențe la acest capitol. De asemenea, aceste instituții vor fi obligate să raporteze săptămânal nivelul de prescriere a produselor farmaceutice de acest gen.
Amintim că, la data de 22 septembrie Ministerul Sănătății a extins Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală până la 140 de denumiri comune internaționale.
Elena Ivanov