Asociația Obștească Crio-inform în parteneriat cu Primaria Larga în cadrul proiectului CAEEL 2016 întroduce și implementează sistemul de gestionare a energiei la nivel comunal. Acesta este un proiect-pilot inovativ care este implementat în premieră în RM la nivel comunal și municipal de către asociațile obștești «Renașterea Rurală» și «Crio-Inform» în 3 raioane (Briceni, Criuleni și Dubăsari).
Astfel, în cadrul acestui proiect este preconizat de a reduce consumul de energie în instituțiile publice prin întroducerea unui sistem de monitorizare a consumului de energie, de a dezvolta capacitățile APL în domeniu Eficienței Energetice. De asemenea este preconizat ca comuna Larga să adere la Convenția Primarilor , fapt ce va permite prin intermediul acestei inițiative de a aplica proiecte la fondurile UE în domeniu EE și reducerii CO2.
Potrivit paginii web a Primăriei Larga, pe parcursul lunii august 2016 reprezentanții AO Crio-inform au efectuate mai multe vizite în teren , unde au fost discutate și dezbătute activitățile din cadrul proiectului cu reprezentanții Primăriei Larga.În cadrul fiecărei instituții publice va fi desemnat un responsabil energetic, care va colecta zilnic datele de consum energetic(energie electrică,gaze, apă, etc.) și le va transmite la Primărie unde vor fi introduse și prelucrate în cadrul unui program soft computerizat.
Scopul acestui proiect-pilot este de a reduce consumul de energie la nivel raional și municipal din 3 raioane (Briceni, Criuleni și Dubăsari) . Acest scop va fi realizat prin intermediu a 3 obiective:
1. Întroducerea unui sistem de gestionare a energiei (monitorizarea energiei, crearea echipei energomanageriale locale, adoptarea unor planuri de acțiune, a mecanismelor de punere în aplicare, proceduri, etc.) la nivel raional și nivel municipal din 3 raioane (Briceni, Criuleni și Dubăsari).
2. Crearea rețelei de orașe semnatare ale Convenției primarilor la nivel național și creșterea numărului de semnatari cu 20% în 2017.
3. Creșterea gradului de informare și conștientizare a părților interesate în reducerea consumului de energie prin intermediul unei campanii de informare și școlarizare .
Convenția primarilor reprezintă principala mișcare europeană în care sunt implicate autoritățile locale și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă în teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Convenției își propun atingerea și depășirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 până în 2020.
Proiectul (CAEEL) ” Constituirea alianțelor de eficiență energetică locale” este finanțat din sursele UE .
Elena Ivanov