Însoțit de specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Nord, directorul Agenției, Ion Bodrug, a monitorizat joi, 8 septembrie, trei proiecte pe care ADR Nord le realizează din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și un proiect implementat cu sprijinul financiar al Guvernului României.
„Reabilitarea sectorului de drum L-20 – Briceni-Grimăncăuți, frontiera cu Ucraina”
Lucrările de reabilitare a podului de la Briceni sunt pe ultima sută de metri. Drumarii planifică să finiseze podul la începutul lunii octombrie curent. Până în prezent, în cadrul proiectului a fost reabilitat un pod din satul Grimăncăuți și a unui segment de drum de 5,8 km. Precizăm că respectiva porțiune de drum asigură circulația rutieră regională și națională către frontiera cu Ucraina.
„Conectarea Parcului Industrial «Edineț» la infrastructura de acces și utilitățile publice”
Lucrările de construire a sediului administrativ vor fi finalizate în curând. Estimativ, edificiul va fi dat în folosință la sfârșitul lunii septembrie curent. Anterior, în cadrul proiectului de la Parcul Indiustrial „Edineț” au fost asigurate infrastructura de acces și utilitățile publice.
„Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”
Lucrările de reparație a centrui apicol în orașul Cupcini, raionul Edineț, se desfășoară conform planului și vor fi finalizate în decurs de câteva săptămâni. Cetrul apicol va fi constituit din două departamente, unde vor fi create cel puțin nouă locuri de muncă: un centru informațional și de marketing a produselor apicole renovat și dotat tehnic și un centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole.
„Centrul Creativ-Inovativ PRO Cariera (Otaci)”
Specialiștii ADR Nord au constatat că lucrările în cadrul proiectului de la Otaci sunt efectuate conform graficului, însă este necesar să se efectueze unele modificări în documentația de proiect. Pe termen lung, Centrul de la Otaci își doreste să devină o soluție curentă pentru problemele de integrare a tinerilor.
Până în anul 2020, din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru dezvoltarea regiunilor vor fi alocați circa un miliard de lei. Acești bani vor fi folosiți pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare, drumuri regionale și locale, managementul deșeurilor solide, eficiență energetică și infrastructură de afaceri și atractivitate turistică.
Diana Munteanu