ANSA a publicat rezultatele încercărilor de laborator efectuate pe parcursul lunii august la produsele de origine animală şi vegetală.
Astfel, în urma investigațiilor au fost depistate următoarele neconformităţi:
Nr./o | Denumirea produsului | Ţara de origine | Denumirea indicatorului | Numărul raportului de încercări |
1. | Hincali de caucaz | Republica Moldova | Salmonella infantis;
Bacteii coliforme; Numărul de colonii aerobe |
2067/03.08.16
|
2 | Mărar | Republica Moldova | Nitraţi | 180/04.08.2016 |
3. | Pelmeni din carne de vită | Republica Moldova | Numărul de colonii aerobe; | 2159/15.08.2016 |
4. | Pelmeni din carne de vită/porc | Republica Moldova | Salmonella enteritidis;
Bacteii coliforme; Numărul de colonii aerobe. |
2159/15.08.2016 |
5. | Brînză din lapte de vacă Ricotta | Republica Moldova | Bacteii coliforme;
|
1031/15.08.2016 |
6. | Lapte de vacă pasteurizat | Republica Moldova | Bacteii coliforme;
|
1028/15.08.2016 |
7. | Brînză din lapte de oaie Ricotta | Republica Moldova | Bacteii coliforme;
|
1035/15.08.2016 |
8. | Brînză de Burduf | Republica Moldova | Bacteii coliforme;
|
1034/15.08.2016 |
9. | Brînză sărată din lapte de vacă | Republica Moldova | Bacteii coliforme;
|
1030/15.08.2016 |
10. | Brînză sărată de oaie | Republica Moldova | Bacteii coliforme;
|
1033/15.08.2016 |
11. | Plante şi fructe de roşii | Republica Moldova | Tetranychus urticae (adulţi şi larve în stare vie);
Trips spp;Trips palmi (în stare vie) |
1683/19.08.2016 |
12. | Plante şi fructe de roşii | Republica Moldova | Tetranychus urticae ( în stare vie);
|
1686/19.08.2016 |
13. | Unt | România | 20,67 % grasimi vegetale (trigliceride) la 100 100% grasimi | 2280/23.08.2016 |
14. | Vinete | Republica Moldova | Nitraţi | 233/24.08.2016 |
NOTĂ ANSA: În toate cazurile de neconformităţi au fost demarate anchete de serviciu prin înştiinţarea DR/MSA , pentru stabilirea trasabilităţii produselor neconforme cu luarea măsurilor şi recomandărilor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Totodată pe parcursul lunii august au fost efectuate încercări de laborator în cadrul Programului Naţional de monitorizare a reziduurilor în produsele de origine vegetală şi Programul Naţional de supraveghere şi monitorizare în domeniul sănătăţii plantelor, siguranţei alimentelor şi furajelor pentru anul 2016:
Indicii de inofensivitate şi calitate în vin, bere, suc de fructe , apă minerală – 26 probe;
Indicii de inofensivitate şi calitate a produselor de origine vegetală – 19 probe;
Reziduuri de pesticide – 68 probe;
Reziduuri de pesticide în furaje – 31 probe;
Sănătatea plantelor – 42 probe;
Monitorizarea reziduurilor în produsele de origine animală şi non-animală este o condiţie impusă de către Directoratul general DG SANTE în vederea exportului în UE şi alte ţări.
Produsele de origine animală sunt monitorizate la reziduurile de antibiotice şi reziduurile de pesticide în laboratorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică, Bucureşti, lunar sunt remise în jur de 140 probe de miere, carne de pui, ficat de pui, ouă de găină.
Diana Munteanu