Rabia (Turbarea) este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.
Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat (animalele elimină virusul cu 10 – 14 zile înainte de debutul clinic al bolii). Transmiterea bolii se mai face prin zgârietură, pe cale respiratorie de la lilieci (în cazul explorării unor peșteri), transplacentar, accidental, în laboratoare
Rabia este o maladie identificată din Antichitate. Cuvântul grecesc “lyssa” utilizat pentru desemnarea rabiei înseamnă: nebunie. Cuvântul rabie vine din latinescul “rabiere”: a fi violent.
Rezervorul de infecție: animale sălbatice (vulpi, bursuci, lupi, șacali, hiene, dihore, jderi, veverițe, șobolani, șoareci, iepuri, lilieci, etc.), animalele domestice (câini, pisici și mai rar bovine, cabaline, suine)Rabia este în zilele noastre o maladie complet incurabilă. Această maladie, în prezent practic dispărută la om în majoritatea ţărilor dezvoltate, reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică în multe ţări din Asia şi în Africa. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută şi, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.
Cele mai multe cazuri de rabie apar la animalele sălbatice precum sunt vulpile, pisicile sălbatice, dihorii, bursucii, cerbii, jderii, lupii, liliecii, sconcşii, ratonii şi coioţii. De asemenea, rabia apare şi la animalele domestice. În ultimii ani, pe lângă câini, pisicile au devenit animalele domestice infectate cel mai frecvent cu rabie. Aceasta se datorează faptului că mulţi stăpâni de pisici nu îşi vaccinează pisicile împotriva rabiei înainte ca acestea să fie expuse contactului cu alte animale. De asemenea, rabia apare şi la vaci, capre şi uneori (chiar dacă nu foarte frecvent) la cai, oi, porci. Astfel în Republica Moldova de la începutul anului 2016 au fost înregistrate 47 cazuri de rabie, îmbolnăvindu-se 13 bovine, 13 câini, 10 vulpi, 8 pisici, 1 caprină, 1 ovină, 1 jder.
Cât de mare este riscul pentru oameni de a face rabie?
In fiecare an, numărul deceselor provocate de turbare este de ordinul a 50.000 pe tot globul (CONFORM CIFRELOR. Asia este continentul cu cel mai mare număr de cazuri de turbare la oameni cu peste 90% de decese anual.
Cu toate ca afectează toate vârstele, rabia se întâlnește mai des la copiii sub 15 ani.
Perioada de incubație. La oameni , perioada de incubație este de la câteva zile la câțiva ani. In cele mai multe cazuri , semnele clinice apar după 1-3 luni. In studiile făcute , aproximativ 4-10% din cazuri au avut perioada de incubație de 6 luni sau mai mult.
Se recomandă populaţiei să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:
- animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
- animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească liber şi trebuie supravegheate atunci când sunt afară; castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendinţa de a hoinări;
- să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
- copiii să fie învăţaţi să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase ;
- un animal sălbatic trebuie observat de la distanţă şi nu trebuie să se apropie de el deoarece chiar dacă este turbat acesta poate părea blând ;
- în situaţia în care este observat un animal care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor.
În cazul când cineva a fost muşcat:
- Primul pas este curățarea rănii cu multa apa si săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
- Este indicata efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament mai complex al rănii;
- Să fie informate şi autorităţile sanitar veterinare.
Dacă animalul a fost muşcat:
- să atinge animalul cu grijă deoarece, fiind rănit, poate să muşte şi se recomandă a fi protejate mâinile cu mănuşi;
- trebuie chemat medicul veterinar sau autorităţile sanitar-veterinare locale. Animalul dumneavoastră trebuie să fie supus vaccinării sau revaccinării antirabice în primele 72 de ore după ce a fost expus unui animal turbat sau care ar putea fi bolnav de rabie.
Dacă observaţi animale care se comportă neobişnuit, raportaţi aceste situaţii autorităţilor sanitar-veterinare locale.