Ofiţerii de investigare a fraudelor economice ai IP Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău au deconspirat activitatea presupus ilegală a unei organizaţii non-guvernamentală, cu sediul în raionul Drochia, specializată în perfectarea actelor de migrare în Federaţia Rusă, cu ulterioara dobândire a cetăţeniei ruseşti. Poliţiştii au fost sesizaţi de către cinci locuitori ai capitalei, care au declarat că ar fi prezentat documente în acest sens, achitând mijloace financiare de la 3 000 euro până la 5 000 euro. Până în prezent, victimelor nu li s-a prestat serviciile promise în vederea obţinerii actelor respective.
Astfel, forţele de ordine au iniţiat acţiuni speciale de investigaţii şi de urmărire penală, în contextul stabilirii tuturor circumstanţelor şi legalităţii acţiunilor persoanelor implicate în acest caz. Întrucât activitatea organizaţiei era coordonată şi dirijată de o femeie în vârstă de 45 ani, poliţiştii au constatat că, anume aceasta ar fi fost implicată activ la identificarea potenţialilor clienţi, dar şi la perfectarea nemijlocită a documentelor pentru migrare în Federaţia Rusă. Având în vederea genul de activitate, poliţiştii au desfăşurat percheziţii autorizate la sediul organizaţiei cât şi la domiciliul femeii, în scopul verificărilor actelor ce le-ar permite prestarea acestor servicii. Respectiv au fost depistate şi ridicate un şir acte de identitate a cetăţenilor, diferite informaţii cu caracter personal pe suporturi electronice, înscrisuri de ciornă privind activitatea presupus frauduloasă, precum şi alte documente dubioase.
De asemenea au fost înaintate şi examinate versiunile, privind tergiversarea intenţionată a perfectării actelor depuse de către cetăţeni, întrucât au fost achitate sume de bani impunătoare în acest sens, fără ca să fie reîntoarse în caz de neperfectarea actelor. Cazul este investigat sub aspectul comiterii infracţiunii de escrocherie, în care este vizată şi bănuită deocamdată şefa organizaţiei. Prin urmare poliţiştii desfăşoară acţiuni de investigaţii suplimentare, în vederea stabilirii gradului de complicitate a celorlalţi angajaţi. Potrivit legislaţiei penale în vigoare, persoanele bănuite de comiterea escrocheriilor în proporţii mari, se pedepsesc cu închisoare de a 7 ani până la 10 ani.
Poliţia capitalei solicită cetăţenilor, care au avut de pătimit în acest caz, în special din raionul Drochia, să se adreseze cu plângeri la Inspectoratul de Poliţie teritorial.
Dina Roșca