Cresterea iepurilor din rasele gigant poate fi o ocupatie dificila si plina de capcane, mai ales pentru incepatori. Cu toate acestea, o asemenea activitate se poate dovedi una de succes, daca se tin cont de mai multe reguli. Alin Podar, in varsta de 27 ani, este un tanar din Alba Iulia pentru care urecheatii reprezinta pasiunea lui de-o viata. Chiar daca a detinut mai multe rase de iepuri gigant, in ultimi ani crescatorul s-a specializat pe Uriasul Gri German. In fiecare an lucreaza la imbunatatirea propriilor exemplare si se pregateste chiar sa participe la o serie de concursuri.
„La mine totul a inceput datorita pasiunii. Cand eram mai mic, mi-am petrecut mult timp la tara, acolo unde unchiul din partea tatalui avea iepuri, e adevarat, nu de rasa. Am crescut si hamsteri, porci de Guineea, numai veverite cred ca nu am avut, in rest cam orice fel de rozatoare. Insa, cei ce mi-au placut cel mai mult au fost iepurii. Am inceput cu iepuri obisnuiti, apoi am luat si cateva rase precum Neozeelandezi, Berbec German, Urias. Am ramas insa cu cei din rasa Urias Gri German. Detin in prezent 9 femele si 3 masculi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alin Podar.
De profesie kinoterapeut neuropediatric, Alin Podar acorda o atentie deosebita asupra selectionarii celor mai bune exemplare, mai ales ca isi doreste, in viitorul apropiat, sa participe si la concursuri dedicate urechiatilor.
„Pentru a avea un iepure perfect, frumos, cu care sa pot merge la concursuri, trebuie sa fiu atent la foarte multe aspecte precum tinuta iepurelui, eleganta, dimensiunea si pozitia urechilor, numarul kilogramelor. Ameliorarea e o munca de ani de zile. In acest context, e important sa nu te grabesti sa vinzi anumiti iepuri. De exemplu, ei se cresc mult pana la 4 luni, masculii isi dezvolta capul dupa 1 an”, ne-a mai spus crescatorul de iepuri.
Salcie, medicament impotriva problemelor digestive
In ceea ce priveste hrana iepurilor din rasa Urias Gri German, Alin Podar foloseste patrunjel, ovaz, orz, granule, vitamine, precum si salcie, mai ales atunci cand urecheatii au probleme gastro-intenstinale.
„Iepurii mei nu vad verdeturi decat patrunjelul si salcia. Patrunjelul il folosesc pentru ca are multe vitamine, iar salcie e un medicament natural atunci cand iepurii se confrunta cu probleme gastro-intenstinale. Acestea apar mai ales la pui. Vorbim de anumite dereglari, diaree. De asemenea, mai includ in alimentatie, la puii de peste 4 luni, si morcov. In rest, folosesc lucerna uscara, in combinatie cu fan, paie uscate. Totodata, merg si pe un mix de orz si ovaz, alaturi de granule si multivitamine. Foarte putin folosesc si porumb si floarea-soarelui. Incerc sa le evit pe acestea pentru ca se ingrasa. Grasimea se formeaza la femele in jurul ovaralor si nu prea mai raman gestante”, ne-a mai explicat Alin Podar.
Si cand vine vorba de apa, crescatorul din Alba are o reteta proprie prin care hidrateaza exemplarele de Urias Gri German. „Apa eu o prepar cu otet de mere si miere. La 1 litru de apa adaug 10 ml cu aceasta combinatie. Ma ajuta sa previn balonarea si diareea la iepuri, plus ca din miere isi extrag si anumite vitamine”, mai spune Alin Podar.
O atentie deosebita este acordata si montei, in sensul ca iepurii nu trebuie lasati sa se agite pe o perioada prea lunga de timp, fiind predispusi la boli cardiovasculare. „Cand vine vorba de monta, eu duc femela la mascul in cusca, si nu invers. De asemenea, nu lasam masculul prea mult in cusca, pentru ca riscam sa ramanem cu el castrat. Monta dureaza circa 3 minute. Eu ii intarc la 8 saptamani”, ne-a mai explicat Alin Podar.
De asemenea, exemplarele frumoase sunt cele sanatose. Din acest punct de vedere, curatenia custilor este un alt aspect important de care ar trebui sa tina cont crescatorii, mai subliniaza Alin Podar. „Iepurii au niste custi de circa 1,10 m pe 95 cm. Tinand cont de una dintre cele mai frecvente boli care poata aparea la ei este coccidioza, este vital ca puii, macar pana la varsta de 4-5 luni, sa stea pe plasa”, mai spune crescatorul din Alba.
Iepurii ajung la maturitate la varsta de 8 luni, pentru femele, si 10 luni, pentru masculi. In ceea ce priveste greutatea, rasele uriase pot atinge o greutate medie de circa 7 kg, insa se poate ajunge usor si la 9,5 kg
Pretul unui exemplar matur din rasa Urias Gri German porneste de la 150 de euro, iar puii sunt comercializati cu circa 200 lei (RON) bucata, potrivit lui Alin Podar.
Inainte de 1989, tara noastra avea un efectiv de aproape trei milioane de iepuri, insa in 2002 Romania mai detinea circa 600.000 de iepuri.