În raionul Rezina recoltarea culturilor cerealiere de prima grupă şi a rapiţei de toamnă e în plină desfăşurare.
Potrivit informațiilor publicate pe pagina web a Consiliului raional, în anul agricol curent au fost însămânțate total 12173 ha, dintre care culturi de toamnă – 10823 ha (inclusiv: grâu – 9198 ha; orz – 1491 ha; rapiță – 151 ha), de primăvară – 1333 ha (inclusiv: orz – 577 ha; mazăre – 389 ha; şi altele (sorg, ovăz, triticale) -367 ha).
La recoltarea culturilor sunt antrenate 66 de combine, cu diverse capacităţi.
Conform datelor operative, la moment culturile enumerate sunt recoltate pe o suprafaţă de circa 6655 ha sau 55%.
S-a finisat recoltarea mazării la boabe, cu volumul global de aproape 1300 de tone şi o productivitate medie de câte 3,3 tone la hectar. Cea mai mare productivitate de mazăre a fost înregistrată în primăria Țareuca, de 3,7 tone la hectar (GȚ ”Gârlea Andrei”). În primăria Ghiduleni au fost recoltate câte 2,2 tone la hectar, Ignăței – câte 2 tone la hectar.
S-a încheiat şi recoltarea orzului de toamnă, care ne-a bucurat cu volumul global de peste 5280 de tone, productivitatea medie raională de circa 3,5 tone la hectar. Spre exemplu, în primăria Solonceni productivitatea a atins nivelul de 4,9 t/ha; Păpăuți – 4,8 t/ha; Echimăuți – 4,2 t/ha.
Grâul de toamnă a fost recoltat pe o suprafaţă de 4213 hectare sau 46%. S-au acumulat déjà 15200 de tone de boabe, productivitatea medie fiind de 3,6 tone la hectar. Cea mai mare productivitate s-a obținut în primăriile Echimăuți – 4,6 t/ha; Solonceni – 4,5 t/ha; Țareuca – 3,6 t/ha.
Orzul de primăvară a fost recoltat pe o suprafaţă de 440 de hectare sau 76% din totalul supus recoltării, productivitatea constituind circa 3,2 tone la hectar.
Printre primii au finisat recoltarea culturilor de prima grupă SRL „Slohor Uris”, GȚ „Mardare Igor”, GȚ „Duca Maria”, SRL „ Broters” ş. a.
Nu s-a început recoltarea grâului în primăriile Rezina, Lipceni, Păpăuți, Măteuți, Minceni. Motivul constă în faptul că agenții economici arendează terenuri în mai multe primării, iar procesul de recoltare nu se efectuează concomitent în toate localitățile.
Până la ziua de azi, o productivitate de peste 5 t/ha au înregistrat GŢ „Gârlea Andrei”; GȚ „Ceban Petru”; GȚ „Mardare Igor”; SRL „Caravita&CO”.
La orzul de toamnă, prin productivitate înaltă (4,8 t/ha) se evidenţiază GȚ „Gârlea Andrei”, SRL „Caravita&CO”, GȚ „Mardare Igor”.
Recoltarea continuă.
Elena Ivanov