În perioada 28-30 iunie, la Chișinău își desfășoară lucrările Atelierul regional de evaluare și planificare a activităților naționale în domeniul adaptării la schimbările climatice.
Evenimentul, la care participă experți din 28 de țări, este organizat de către PNUD Moldova, Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ACDA/ADA), cu finanțare din partea Ministerului Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei, împreună cu Ministerul Mediului și Oficiul Schimbarea Climei.
Seminarul are drept scop studierea experienței țărilor care au început să dezvolte un plan de adaptare pentru a înțelege importanța și necesitatea procesului, ținând cont de riscurile climatice în planificarea dezvoltării statelor.
Lucrările se desfășoară în mai multe secțiuni, în care se discută despre Planul Național de Adaptare (PNA) al Republicii Moldova la Schimbările Climatice și activitățile sectoriale realizate, coerența intersectorială, precum și despre planificare și finanțare.
La deschiderea seminarului a participat Viceministrul Mediului Victor Morgoci, care în cuvântul de salut adresat participanților a menționat că politicile și strategiile Republicii Moldova în domeniul adaptării la schimbările climatice sunt axate pe două principii de bază:
– adaptarea este un proces continuu și complex. Măsurile de adaptare trebuie să acopere toate sectoarele economice, sănătatea umană, dezvoltarea regională și gestionarea resurselor naturale;
– coordonarea intersectorială trebuie să fie asigurată de un proces eficient continuu și flexibil, corelat cu impactul schimbărilor climatice.
Aceste principii se regăsesc în Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană din 27.06.2014, în Strategia de mediu a Republicii Moldova pentru anii 2014-2023 și în Strategia Republicii Moldova de adaptare la schimbarea climei până în anul 2020.
În conformitate cu aceste documente strategice pentru perioade scurtă și mediu de timp în domeniul adaptării la schimbările climatice Republica Moldova are trasate un șir de obiective specifice pentru sectorul agricultură, sectorul energetic, sectorul transporturilor, sectorul forestier și sectorul sănătății.
Promovarea acestor măsuri la nivel național se realizează prin crearea unui cadru de abilitare în bază de documente strategice de adaptare specifice sectoriale, dar și prin intermediul incorporării măsurilor de adaptare în politicile și strategiile de dezvoltare sectoriale și locale deja existente. În acest context, pe parcursul anului 2015 Ministerul Mediului în parteneriat cu Autoritățile Publice Centrale sectoriale și cu Agenția de Dezvoltare a Austriei și PNUD Moldova a elaborat două Strategii cu planuri de acțiune sectoriale privind adaptarea la schimbările climatice: Strategia de adaptare la schimbările climatice a sectorului sănătate și Strategia de Adaptare a sectorului forestier la schimbările climatice.
Pentru promovarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice la nivel local au fost identificate raioane pilot care în aspectul adaptării la schimbările climatice sunt considerate vulnerabile. În aceste raionale au fost identificate și implementate Proiecte pilot bazate pe idei tehnologice inovative care contribuie la adaptarea la schimbările climatice în comunitățile rurale ale țării.
Planul Național de Adaptare la schimbările climatice (PNA) al Republicii Moldova este într-o faza avansată de implementare. În Republicii Moldova PNA este bazat pe abordarea Convenției-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei (CONUSC) asupra proceselor de planificare națională a adaptării. Din aceste considerente conceptul PNA al RM este axat pe un set de instituții, practici, politici, mecanismele de coordonare și obiective, prin intermediul și cu ajutorul cărora guvernul poate elabora și implementa Planuri de acțiune specifice privind adaptarea la schimbările climatice.
Doina Secrieru