Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a participat astăzi, la manifestările ce celebrează „Ziua Dunării”. Evenimentele s-au desfășurat în orașul Cahul și în localitatea Giurgiulești și au avut drept scop dezvoltarea relațiile de colaborare dintre autorități pentru a spori gradul de participare a Republicii Moldova în programele destinate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).
“Ziua Dunării este un prilej de a focaliza atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării apelor din bazinul acestui fluviu şi de a reliefa îndatoririle şi responsabilitățile noastre, a tuturor, în vederea prevenirii poluării apelor cu substanţe periculoase mediului şi sănătăţii populaţiei. Totodată, în cadrul Conferinței anuale „Ziua Dunării 2016″, ce s-a desfășurat la Cahul, am discutat împreună cu reprezentanții autorităților publice centrale, locale și organizațiile non-guvernamentale despre evoluțiile recente în implementarea SUERD și oportunitățile de cooperare în regiune cu suportul UE. Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării vizează dezvoltarea potențialului economic și îmbunătățirea condițiilor de mediu ale regiunii. Totodată, încurajează cooperarea pe termen lung, atît între autoritățile locale și regionale, cît și între Administrația Publică Centrală, mediul privat și ONG-uri, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea țării. În acest context, încurajăm autoritățile locale și societatea civilă să aplice la proiectele și programele oferite în cadrul Strategiei”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.
Totodată, ministrul Vasile Bîtca a participat și la activitățile în aer liber, organizate cu această ocazie, în localitatea Giurgiulești.
” În a doua parte a evenimentului participanții au avut ocazia să vadă, în cadrul unei expoziții, proiectele finanțate din programele destinate macroregiunii Dunării, din care face parte și țara noastră. Astfel, cei care dețin mai multă experiență în elaborarea și realizarea proiectelor au putut să își împărtășească experiența, prezentînd rezultatele și oferind consultații celor care încă se află în proces de elaborare și aplicare”, a precizat ministrul.
Reamintim, Republica Moldova este parte a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, iar Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi este Coordonator Național al Strategiei. Contribuţia Moldovei la realizarea SUERD este un rezultat al colaborării dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Agenția Turismului, Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Amintim, Ziua Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004, la propunerea reprezentanţilor ţărilor Dunărene, sub conducerea Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea şi susţinută financiar prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF) în cadrul “Proiectului Regional pentru Dunăre”.
Menționăm, evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, ce acordă suport financiar proiectului “Dunărea Unește” pentru promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, dar și a Programelor transfrontaliere și transnaționale.
Doina Secrieru