Pe 23 iunie a.c., la Chișinău, va avea loc reuniunea Clusterului I „Dialog economic, managementul finanțelor publice, statistică, servicii financiare, clauze de control şi anti-fraudă” al Subcomitetului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru economie, aspecte sociale şi sectoriale. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru integrarea europeană (CGIE) din 15 iunie 2016, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip.
Instituțiile responsabile, între care Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, au raportat despre gradul de pregătire a autorităților moldovenești pentru această reuniune, în contextul eforturilor de restabilire a încrederii cetățenilor și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova.
De asemenea, au fost examinate rezultatele reuniunii Comitetului mixt Republica Moldova – Uniunea Europeană, instituit în baza Acordului privind Spaţiul Aerian Comun, care a avut loc în perioada 8-9 iunie a.c. la Bruxelles. Astfel, a fost audiat raportul prezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, precum și de către Autoritatea Aeronautică Civilă.
De asemenea, la ședința CGIE a fost analizată evoluția implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, fiind trecute în revistă acțiunile realizate, dar și restanțele în implementarea prevederilor documentului în cauză.
Prim-ministrul Pavel Filip a reamintit că termenul limită de îndeplinire a angajamentelor stipulate în Foaia de parcurs este 31 iulie a.c., iar față de responsabilii care nu vor executa sarcinile trasate vor fi aplicate sancțiuni. Premierul a mai atenționat instituțiile statului că Foaia de parcurs urmează să se realizeze în paralel cu Planul Național pentru implementarea Acordului de Asociere (PNIAA) și a cerut instituțiilor abilitate să monitorizeze strict acest proces.
Diana Munteanu
Datorita vectorului clar definit, actiunilor concrete deja observam intensificarea relatiilor cu partenerii de dezvoltare europeni dar si cu SUA. Este punctul de cotitura si trebui de mers pana la capat pentru a depasi criza si a ajunge totusi parte a comunicatii europene!
La moment sunt peste 60 % realizate din foaia de parcurs. A mai ramas un pic , guvernul arata ca se poate. ok, bine bravo.
Am vrut sa zic alta , va dati seama daca acest lucru avea sa fie facut inca in 1014 ? pacat… au avut ce-am avut
Dupa idee, si mai ales dupa spusele expertilor externi, Republica Moldova a indeplinit mai mult de jumatate din sarcinile foii de parcurs. Acestia de nenumarate ori deja au declarat ca sustin in totalitate guvernarea de la Chisinau. Si sunt gata sa-i acorde asistenta in implementarea reformelor necesare pentru acordul de asociere.