Relațiile de colaborare în domeniul educației dintre Republica Moldova și Bulgaria au fost discutate ieri, în timpul unei întrevederi, de către ministrul educației Corina Fusu și reprezentanți ai Ministerului Educației și Științei ai Republicii Bulgaria, aflați într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 13-15 iunie 2016, potrivit unui comunicat.
În cadrul întrevederii a fost efectuat un schimb larg de opinii privind posibilitatea reînnoirii bazei normative în vederea cooperării bilaterale dintre cele două state, o atenție aparte fiind acordată Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia.
În context, ministrul educației Corina Fusu a precizat că relațiile de cooperare in domeniul educației se realizează în baza a două tratate internaționale – un acord interguvernamental, semnat în 1993 și Protocolul de colaborare interministerial, semnat în anul 2008. ”În baza acestor tratate internaționale, conlucrăm în domeniul formării și dezvoltării profesionale a cadrelor didactice, acordarea reciprocă de burse pentru învățământul superior, schimbul de materiale didactice și metodice și organizarea de tabere de vară pentru elevi. Sistemul național de învățământ se bazează pe principiul respectului pentru istoria, cultura și limbile minorităților naționale și pe aprobarea sistemului național de valori”.
Totodată, doamna ministru a precizat că toate eforturile agențiilor guvernamentale sunt orientate spre crearea condițiilor favorabile de dezvoltare și coexistență pașnică a fiecărei comunități etnice, inclusiv cea bulgară. Un bun exemplu în acest sens fiind crearea și dezvoltarea Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia, care astăzi este centrul spiritual și cultural al etnicilor bulgari din Republica Moldova. Sarcina prioritară a instituției este de a instrui profesioniști pentru a satisface nevoile regiunilor sudice ale țării, vorbitori nativi de limbă bulgară.
La rândul său, Krasimir Kiryakov, viceministru al Ministerului Educației și Științei al Republicii Bulgaria și-a exprimat încrederea că Universitatea din Taraclia va fi în măsură să îmbunătățească calitatea formării, păstrării identității naționale și culturale ale grupului etnic bulgar, cu accent pe promovarea valorilor europene, educația multilingvă și multiculturală și consolidarea societății moldovenești.
De asemenea, oficialul bulgar și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini în continuare acțiunile privind fortificarea colaborării dintre cele două state.
La finele întrevederii, ministrul educației a dat asigurări că în continuare vor fi întreprinse măsurile necesare pentru a oferi studii de calitate studenților din zonele compact locuite de etnia bulgară, care solicită studierea disciplinelor limba şi literatura bulgară şi istoria, cultura şi tradițiile poporului bulgar.
Elena Ivanov